Za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema još 641,7 milijuna kuna kroz 12 projekata

Sastanku u Belom Manastiru nazočila je i europska povjerenica Corina Cretu/Dubravka PetriĆ/PIXSELL Sastanku u Belom Manastiru nazočila je i europska povjerenica Corina Cretu/Dubravka PetriĆ/PIXSELL

Vjerujem da će ova sredstva privući ljude koji su otišli da se vrate, jer ovdje je zaista uvijek bilo lijepo živjeti, rekla je ministrica Gabrijela Žalac.

Ukupno 641,7 milijuna kuna stiže u Slavoniju Baranju i Srijem, kroz 12 ugovora potpisanih u Belom Manastiru, na šestoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u petak.

Od toga, 445,9 milijuna kuna povući će se iz fondova EU. Od 10,7 milijardi eura, koliko nam je na raspolaganju iz EU, oko 2,5 milijarde eura, odnosno oko 19 milijardi kuna, naumili smo za projekte za razvoj Slavonije. Već smo ugovorili 7,9 milijardi kuna, odnosno 42 posto. Porasli smo, dakle, za 1,1 milijardu kuna od posljednje sjednice Savjeta u Vinkovcima u srpnju - naveo je premijer Andrej Plenković.  Kroz taj politički okvir, dodao je, stvaraju se uvjeti za ostanak mladih u tom kraju. A bilo mi je drago čuti od našeg domaćina, gradonačelnika Tomislava Roba, da je ove godine u dječji vrtić u Belom Manastiru upisano najviše djece ikad - dodao je predsjednik Vlade.

Centar za mljekarstvo
Premijer je najavio i nastavak gradnje koridora 5C, istaknuvši kako je to izuzetno važan projekt za gospodarski razvoj Baranje.  Ministrica Gabrijela Žalac izjavila je kako istok Hrvatske pripada najnerazvijenijim dijelovima ne samo Hrvatske, nego i Europskoj uniji. Na sjednici u Belom Manastiru bila je i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Creţu, koja je dan ranije posjetila i Srijem.

 

446 milijuna

kuna povući će se iz fondova Europske unije

Povjerenica Corina Creţu imala je priliku upoznati cijeli ovaj kraj i vidjeti što se i kako radi te da postoji perspektiva za rast i razvoj - rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.  Osvrnula se ona i na problem statističke podjele hrvatskih regija. Imamo ograničenja u državnim potporama na razini EU i, dok se ne promijeni statistička podjela u RH, tražit ćemo od Europske komisije tzv. prijelazno razdoblje za nerazvijena područja kako bi poduzetnici i svi drugi koji koriste europska sredstva mogli dobiti duplo veću potporu u odnosnu na ono što je danas slučaj - istaknula je ministrica Žalac.

KBC-u Osijek 49,99 mil. kuna
Na popisu "svježe" potpisanih projekata, u petak nakon sjednice, izgradnja je i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija u KBC-u Osijek, vrijedna 49,99 milijuna kuna, od čega je 48,14 milijuna europski novac. Za unaprjeđenje ujedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Osijek predviđeno je, nadalje, 30,99 milijuna, od čega 20,5 milijuna iz EU. Izgradnja obilaznice Petrijevaca stajat će 70,52 milijuna, a 56,9 milijuna je iz EU. 

Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji NATURAVITA, projekt je težak 376,8 milijuna kuna, a iz EU će se "pokriti" 314,1 milijun tog iznosa. Razminirat će se više od 2500 hektara šuma u Parku prirode Kopački rit i Regionalnom parku Mura-Drava. Nadalje, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici projekt je od 36 milijuna kuna... Potpisan je i ugovor za Centralnu kuhinju za prehranu djece u vrtićima u Vukovaru, od 700.646 kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve