Za razminiranje Like Istraživaču 46 mil kn.

Autor: Saša Paparella , 16. svibanj 2016. u 22:00
Dio poslodavaca protestira zbog tvrtki koje dobivaju nove poslove iako još nisu odradili one stare /Davor Kibel/Glas Slavonije/PIXSELL

Prozvani župan M. Kolić tvrdi da je poštovana procedura, a Istraživač je uvijek nudio najnižu cijenu.

Ličko-senjska županija lani je lipnju pokrenula otvoreni postupak javne nabave usluga razminiranja i pretraživanja minski zagađenih poljoprivrednih površina. Učinila je to prema idejnim projektima i troškovnicima koje je izradio Hrvatski centar za razminiranje (HCR) za deset naselja razvrstanih u tri grupe predmeta ukupne površine 6,2 milijuna četvornih metara.

Uništavanje konkurencije  
U provedbi navedene javne nabave u kolovozu 2015. sve su tri grupe predmeta nabave dodijeljene najjeftinijem ponuditelju, tvrtki Istraživač iz Nuštra. Iako ne spori da je procedura bila u okvirima zakona, dopisom DORH-u, AZTN-u i MUP-u reagirao je Damir Lukić, predsjednik Zajednice za humanitarno razminiranje pri HGK. "Tvrtka Istraživač odabrana je iako još od ranije ima zauzete kapacitete, kao i njezini podizvoditelji. Na taj način narušen je princip korektnog tržišnog nadmetanja, a ukupna vrijednost poslova dodijeljenih od strane naručitelja iznosi 46 milijuna kuna! Takvim golemim financijskim inputom tvrtka Istraživač sa svojim partnerima stekla je sve uvjete za zauzimanje vladajućeg  položaja na tržištu te predatorskim cijenama na sljedećim nadmetanjima uništavanje konkurencije", navodi se u Lukićevu dopisu.

 

Kolić

Namjera klevetničkih optužbi je uvlačenje Ličko-senjske županije u obračune aktera u djelatnosti razminiranja.

"Sasvim je evidentno da je Županija pogodovala odabranom ponuditelju, objavljujući odluke o odabiru gotovo tri mjeseca nakon obavljenoga odabira. Takvim neuobičajenim postupkom naručitelj je omogućio Istraživaču da u ta tri mjeseca, plus zima, kad se ne radi zbog hladnoće, pozavršava sve prethodno dobivene poslove i s radovima počne tek u proljeće 2016. Imajući na zalihi posla čiji je obim znatno nadilazio njihove evidentirane kapacitete, javljali su se uredno na sva objavljena javna nadmetanja te neuobičajeno niskim cijenama onemogućavali ostale tvrtke u dobivanju poslova, čime su im znatno ugrozile egzistenciju i opstanak na tržištu. Takvo djelovanje ima nesporna obilježja kriminalnog djelovanja, u čemu su svoj značajan doprinos dali HCR i Ličko-senjska županija, odnosno njezin župan Milan Kolić", prozvao je Lukić.

 Prozvani župan Kolić spremno je odgovorio.  "U otvorenom postupku javne nabave, u suradnji s HCR-om, odabran je kriterij najniže cijene za izbor najpovoljnijeg ponuditelja, a sredstva za ovaj projekt su osigurana kroz Program ruralnog razvoja RH. U provedom postupku na donesenu odluke o odabiru izjavljena je žalba tvrtke DOK-ING razminiranje iz Zagreba, koja je kasnije odbačena kao neuredna. Postupak javne nabave poslova razminiranja poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije proveden je sukladno pozitivnim propisima i svim načelima javne nabave. Postupak pregleda, ocjene i odabira ponuda obavljali su ovlašteni predstavnici HCR-a i Županije, a cjelokupan postupak odobrili su Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kao nadzorno tijelo korištenja sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Osim toga, dokumentacijom za nadmetanje propisano je da će uvođenje u posao biti obavljeno tek nakon dobivanja sredstva, u protivnom ugovor će se raskinuti", napominje Kolić. 

 

6,2milijuna

kvadrata poljoprivrednog zemljišta u Lici bit će razminirano

'Zašto sad klevete?'
U nastavku župan tumači kako je "uvođenje u posao izvršeno tek u veljači 2016. zbog loših vremenskih uvjeta na terenu u prosincu i siječnju, a i nakon toga posao je iz istih razloga obustavljan nekoliko puta. Ličko-senjska županije nije pogodovala odabranom ponuditelju, što dokazuje okolnost vremenskog slijeda donošenja relevantnih dokumenata. Riječ je o poštovanju administrativne procedure, koja je, na žalost, duga, no nikako o pogodovanju! Vrlo je interesantno pitanje i zašto je potpisnik dopisa dosad čekao s iznošenjem klevetničkih optužbi. Smatramo da je prava namjera iznošenja ovih optužbi pokušaj uvlačenja naše županije u nekorektne obračune koji se u posljednje vrijeme događaju između pojedinih subjekata u djelatnosti razminiranja. U tome ne želimo sudjelovati, a svoje zakonito postupanje spremni smo argumentirati nadležnim institucijama ako to bude potrebno", zaključio je priču župan Kolić.

Komentirajte prvi

New Report

Close