Za predmet poslovanja umjesto sudskog registra – online HGK

Autor: Suzana Varošanec , 12. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Strateški projekt uključuje i vođenje novog poslovnog registra djelatnosti.

Hrvatska gospodarska komora se okrenula digitalizaciji i, putem projekta Digitalna komora, namjerava postati prva potpuno digitalizirana institucija u ovom dijelu Europe. Poruka je to jučerašnje 10. sjednice Skupštine HGK na kojoj su usvojeni financijski i programski planovi aktivnosti za 2019.

“Time ćemo približiti naše usluge članicama i uštedjeti im vrijeme i novac”, naglasio je predsjednik HGK Luka Burilović. A čini se da će za koji mjesec dio najava postati vidljiv i kroz novi oblik administrativnog rasterećenja i lakšeg poslovanja. U sklopu izmjena Zakona o trgovačkim društvima predviđa se napuštanje obveze upisa predmeta poslovanja u sudskom registru, dok nova uloga na tom planu čeka digitaliziranu Komoru.

Nova uloga

Čini se da je praktički sve pripremljeno da se digitalizacija njezinih usluga, jedan od strateških prioriteta za naredno razdoblje, navodno već u drugom kvartalu 2019. počne koristiti u cilju novog registra poslovnih djelatnosti u nadležnosti HGK. Najavljenim izmjenama HGK bi dobila, kako potvrđuju, novu ulogu u postupku projekta online osnivanja trgovačkih društava. Predviđeno je da, umjesto danas nadležnih sudskih registara pri trgovačkim sudovima, Komora na brži način vodi evidenciju djelatnosti kojima se konkretno trgovačko društvo bavi. Naime, danas je uobičajeno da onaj koji osniva tvrtku, opreza radi, upisuje desetke djelatnosti znajući da se njima neće baviti, a sve kako bi se izbjegao dugotrajni i skupi sudski postupak doregistracije.

HGK bi po novome vodila evidenciju djelatnosti trgovačkih društava, koja bi jednostavnom obavijesti Komori mogla mijenjati svoje djelatnosti. Gospodarstvenici su svakodnevno suočeni s dovoljno izazova, pa se može zaključiti da im nije potrebna još i obveza obilaska šaltera na nekoliko različitih lokacija.

Dovoljna tek izjava

Zakonskim izmjenama se predlaže da se predmet poslovanja (osim kod dioničkog društva) utvrđuje posebnom izjavom, koja će prilikom osnivanja društva biti dodatni dokument koji se traži od osnivača, ali će ga sudski registar po službenoj dužnosti dostavljati poslovnom registru radi upisa djelatnosti. Za naknadnu promjenu ili dopunu djelatnosti predviđa se da će članovima društva biti dovoljna izjava o predmetu poslovanja koju će dostaviti poslovnom registru i zatražiti upis promjene djelatnosti.

Rad sudskog registra ne funkcionira optimalno i stoga je jedan od uzroka niske rangiranosti RH na ljestvicama konkurentnosti, dok je procedura prijave djelatnosti nedovoljno jasna i neujednačena. Pokazuje se to u novoj analizi AmChama koja sadrži njihove preporuke za povećanje učinkovitosti rada sudskog registra. Inače, u cilju podrške hrvatskim gospodarstvenicima u osvajanju ino-tržišta, uz dosadašnja predstavništva HGK će 2019. otvoriti još tri, i to u Beču, Münchenu i Milanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close