Za povećanu razinu aflotoksina u slovenskom mlijeku kriv kukuruz uvezen iz Hrvatske?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2014. u 13:53
FOTOLIA

Aflotoksin, koji je kancerogen i može djelovati na oštećenja jetra ako se konzumira u većim količinama, otkriven je početkom tjedna i u šest mljekomata u Ljubljani i okolici.

U mlijeku s jedne farme u sjeverozapadnoj Sloveniji otkrivene su količine aflotoksina koje četiri puta prelaze dopuštene vrijednosti, objavili su u petak slovenski mediji.

Utvrđeno je da je farma stočnu hranu od kukuruza, koji je uzročnik pojave aflotoksina, kupila u jednoj lokalnoj poljoprivrednoj zadruzi koja je kukuruz nabavila u Hrvatskoj, izjavila je u razgovoru za Slovensku televiziju direktorica slovenske veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič, dodavši da kukuruz nije bio ispitan prilikom uvoza jer je Hrvatska od lani članica Europske unije.

Kukuruz vjerojatno potječe iz silosa gdje je došlo do nepravilnosti prilikom skladištenja pa su se u stočnoj hrani razvili aflotoksini. Farma je mlijeko prodavala samo jednoj mljekari, što joj je sada zabranjeno.

Aflotoksin, koji je kancerogen i može djelovati na oštećenja jetra ako se konzumira u većim količinama, otkriven je početkom tjedna i u šest mljekomata u Ljubljani i okolici, a potrošačima je preporučeno da već kupljeno mlijeko unište. Analiza uzoraka stočne hrane s jedne farme koja je mljekomatima isporučivala mlijeko pokazala je da su koncentracije aflotoksina bila nekoliko puta preko dopuštenih, a i u tom slučaju radilo se o kukuruzu kupljenom u Hrvatskoj, javili su slovenski mediji.

Komentirajte prvi

New Report

Close