Za povećanje plaća profesora treba milijardu i pol kuna

Autor: Ksenija Rukavina , 31. svibanj 2006. u 06:30

Profesori imaju za 800 kuna manje plaće od onih isplaćenih u zdravstvu, a 500 kuna manje u odnosu na plaće u državnoj upravi

ZAGREB – Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac predložit će veće plaće u školstvu već sljedeće godine, ali još nije poznato koliko bi to trebalo opteretiti državni proračun. Profesori danas, upozoravaju prosvjetni sindikati, imaju za 800 kuna manje plaće od onih isplaćenih u zdravstvu, odnosno 500 kuna manje u odnosu na plaće u državnoj upravi, gledano prema stručnoj spremi. Prosječan profesor danas zarađuje 4399 kuna mjesečno, premalo i nedostatno, smatraju u sindikatima. Za ispravljanje te nepravde trebalo bi izdvojiti barem milijardu i pol kuna da svi apetiti budu zadovoljeni. Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod nada se da to “nije još jedno u nizu jalovih Primorčevih obećanja”. Profesorima trebaju i zaslužuju veće plaće, ali najava koja je dana tako olako ne drži vodu, kaže Stipić, te podsjeća na najavu o uvođenju obavezne srednje škole za koju se također ne zna koliko će stajati.
“Kakav ministar financija dopušta da njegov kolega, svega nekoliko mjeseci prije grube skice novoga državnog proračuna, širi takve informacije bez prethodne analize. Plaće u školstvu danas zaostaju 20-ak posto za prosječnim plaćama korisnika proračuna, a da bi svi bili zadovoljni, potrebno je minimalno 800 milijuna kuna. S obzirom na najavu obveznoga srednjoškolskog obrazovanja za koje se također ne zna koliko će stajati, proračun Ministarstva u sljedećoj bi godini trebao iznositi barem dvostruko više nego ove godine”, drži Stipić. S njim se slažu i u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama gdje podsjećaju na bolnu točku obrazovnog sustava – račune pojedinih srednjih škola. Neke su škole stoga još u blokadi, a u razrednim odjeljenjima, poručuju u sindikatu, nema ni traga kredi u boji, a kamoli nekakvim modernim školskim pomagalima pa ih najava o eventualnom povećanju plaća nije odveć razveselila.
“Ne želim ni nagađati koliko je novca potrebno da bi se zadovoljili svi sindikati, ali činjenica je da će se o plaćama u 2007. morati pomno razmisliti i dobro pregovarati”, kazao je predsjednik toga sindikata Branimir Mihalinec. Sindikat hrvatskih učitelja na čelu sa Zvonimirom Laktašićem procjenjuje da bi samo za plaće profesora, ako se povećaju, trebalo izdvojiti milijardu i pol proračunskih kuna, ne računajući plaće profesora koji će se morati zaposliti u obveznim srednjim školama. Na prosvjed sindikati ovaj put ne žele ni pomišljati, samo usputno napominju kako se nadaju da najava nije predizborni trik. A koliko bi povećanje profesorskih plaća moglo stajati, jučer nije znao odgovoriti ni državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić.

Komentirajte prvi

New Report

Close