Za osam najvećih gradova 345 mil. eura iz tri EU fonda

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2017. u 21:59
Ulagat će se u urbanizaciju i gospodarstvo/FOTOLIA

ITU mehanizam debitira u RH, gradonačelnici prvi put sami odlučuju o namjeni dobivenog novca.

Osam najvećih hrvatskih gradova podijelit će ukupno 345 milijuna eura kojima će se "pogurati" urbanizacija njihovih manje razvijenih dijelova i samo gospodarstvo.

Sporazumom temeljen na provedbi Integriranog teritorijalnog ulaganja, koji je novi mehanizam Europske unije, u četvrtak su u Vladi RH potpisali gradonačelnici Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskoga Broda, Zadra i Zagreba te Vladina povjerenica za Split. Riječ je o sporazumu  u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", a potpisivanje predstavlja prvi korak decentralizacije sustava upravljanja i kontrole korištenja Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda s ciljem "ulaganja za rast i radna mjesta" u Hrvatskoj, jer se dio funkcija u sustavu spušta na razinu gradova, pojasnili su iz Vlade.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac ističe da se ITU mehanizam prvi put provodi u Hrvatskoj, a cilj je jačanja gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Grad Zagreb, kao najveći, dobiva 126 milijuna eura, slijedi Split s 54 milijuna, Rijeka s 49 milijuna, Osijek s 39 milijuna, Zadar s 27 milijuna, Pula s 25 milijuna te Slavonski brod s 24 milijuna eura. Ono što će "lokalcima" sigurno biti najvažnije jest da gradonačelnici prvi put sami odlučuju o namjeni dobivenog novca, što je, poručili su jednoglasno jučer- kvalitetan primjer decentralizacije. Novac će iskoristiti za poboljšanje infrastrukture, zapošljavanje, poticanje inovativnog poduzetništva…

Komentirajte prvi

New Report

Close