Za oporavak svinjogojstva treba milijun šunki i pršuta

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2018. u 21:59
Pojačati proizvodnju traženih delicija, Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Trenutačni hrvatski potencijali su 350.000 komada, a za pokriti domaće potrebe i izvoz treba i triput više.

Nužno je stvoriti pretpostavke za proizvodnju prehrambenih proizvoda s dodatnom vrijednošću i plasirati ih na tržište, rečeno je u ponedjeljak u Vinkovcima na skupu o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno-prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema. Naši poduzetnici pripravni su za prihvat sredstava iz EU, posebice kada je riječ o pametnoj specijalizaciji i stvaranju novih lanaca vrijednosti, kazala je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Prema njoj, operativni program Konkurentnost i kohezija u 2017. obilježen je značajnim rastom od 483% u ugovaranju projekata, najbolji su rezultati u području poslovne konkurentnosti. Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević istaknuo je da treba ulagati u nove industrijske kapacitete i inovacije, želi li se doista podići konkurentnost Slavonije. “Treba jačati prehrambenu industriju, jer je to način ugradnje dodane vrijednost i ostvarenja konkurentnost na domaćem i tržištu EU, kroz visokofinalizirane proizvode”, kazao je Kovačević.

U predavanju o potencijalima svinjogojske proizvodnje naveo je da Hrvatska sad ima kapacitet za proizvodnju oko 350.000 komada pršuta i šunki godišnje, dok bi joj za ozbiljniju proizvodnju koja bi pokrila domaće potrebe i osigurala prostor za izvoz, trebalo oko milijun komada. “Trebalo bi podići proizvodnju, posebno crne slavonske svinje na minimalno 500.000 komada, što bi u odnosu na sad značilo rast za oko 50%”, kaže Kovačević.     

Komentirajte prvi

New Report

Close