Za omiljeno kupalište i izletište ulaznica dvostruko skuplja nego lani

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ravnateljica napominje da dnevnu ulaznicu u 99 posto slučajeva kupuju stranci.

Od 2. svibnja cijena jednodnevne ulaznice za omiljeno kupalište i izletište rt Kamenjak bit će 80 kuna, dvostruko više nego lani. Na ovaj drastičan korak Javna ustanova Kamenjak koja upravlja ovim zaštićenim područjem odlučila se zbog rapidnog rasta broja vozila i turista koji u špici sezone doslovno opsjedaju i uništavaju Kamenjak, piše Glas Istre. Maja Šarić, ravnateljica ove javne ustanove, napominje da se ostale cijene ne mijenjaju, pa će tako stanovnici općine Medulin godišnju kartu i odsad plaćati 100, a stanovnici Pule i okolice 300 kuna.

Medulincima je lani godišnja karta pojeftinila sa 150 na 100 kuna, a na pitanje hoće li isto vrijediti i za Puljane, Šarić odgovara da cijena od 300 kuna vrijedi već dugi niz godina. Nadalje, za pješake, bicikliste i one koji stižu barkama ulaz je besplatan. Slobodno ulaze i Premanturci, te vlasnici nekretnina na Donjem Kamenjaku. Ravnateljica napominje da dnevnu ulaznicu u 99 posto slučajeva kupuju stranci.

- Cilj nam je smanjiti pritisak vozila na Kamenjak, a to ćemo učiniti u dvije faze. Prva je podizanje cijene dnevne ulaznice, a ukoliko ne bude rezultata i ne smanji se broj automobila, iduće godine fizički ćemo ograničiti broj vozila. Naime, izradili smo studiju utjecaja na okoliš koja je pokazala da je optimalan broj 1.700 automobila dnevno, a sad ih u špici sezone stigne između 2.000 i 2.500. Već ovog ljeta uvodimo i električni vlakić koji će ljudi moći koristiti kao alternativni prijevoz. Dogovaramo se o cijeni s potencijalnim koncesionarima, no bit će puno povoljnija od dnevne karte za automobil, objašnjava Šarić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve