Za nove projekte TV produkcija može koristiti 53 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 28. svibanj 2019. u 22:00
S potporama za investicije kojima će ostvariti nove projekte otvorit će najmanje 320 novih radnih mjesta/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ministar Horvat zadovoljan što turizam nije dominantan kod ulagača u ovom krugu dobitnika potpora tvrtkama.

Ministarstvo gospodarstva dodijelilo je novoj 17-orici poduzetnika potvrde o statusu korisnika potpore za ulaganje temeljem zakona o poticanju ulaganja.

Njihovi projekti za koje će moći koristiti potpore vrijedni su 902 milijuna kuna, a u tri godine njihovom realizacijom otvorit će se minimalno 320 novih radnih mjesta. Najvrjednija dva projekta iz ovog "kruga" dodijeljenih statusa poticanih ulagača su gradnja hotela i nabava opreme za TV-produkciju. Ukupno 242 milijuna kuna vrijedna je, naime, investicija Lagune Novigrad u gradnju hotela Aminess Adorno i bazenskog kompleksa u kampu Aminess Maravea Camping Resort.

Novi će kapaciteti s kongresnim centrom po riječima predsjednice uprave Zrinke Bokulić, osigurati poslovanje hotela tijekom cijele godine. Za projekt će Laguna moći koristiti maksimalnu potporu od 59 milijuna kuna, a predviđeno je otvaranje do 15 radnih mjesta. Zagrebačka produkcijska tvrtka Croatel, koja u suvlasništvu Tonka Barača i Maria Rašpice posluje već dva desetljeća, potporu je dobila za ulaganje vrijednosti 156 milijuna kuna u nabavu nove opreme i softvera, te licenci, za bolju uslugu proizvodnje i emitiranja sportskih događaja i UHD TV usluga.

Maksimalan iznos potpore koje će moći ostvariti je 53 milijuna kuna, a planirano je zapošljavanje još 10 ljudi. Croatel zapošljava 70-ak radnika, godišnji prihodi prelaze 40 milijuna kuna. Visoko ulaganje je i u još jedan turistički projekt, proširenje i rekonstrukciju hotelskih i smještajnih kapaciteta kampa Park Soline 4* i ostale sadržaje u marini Kornati, koje s ukupno 139 mil. kuna namjerava realizirati Ilirija iz Biograda na Moru, s obvezom otvaranja 22 radna mjesta.

U turističkom sektoru još su tri projekta izborila poticaje – postirska Joan i dugoratska Providnost, koji nabavljaju brod za nautički turizam, te splitska Mimoza koja ulaže 26 milijuna kuna u aparthotel Zenta 5*.  No, ministar gospodarstva Darko Horvat zadovoljan je što turizam nije dominantan kod ulagača koji dobivaju status korisnika potpore, jer sektorski gledano, najviše projekata je iz metaloprerađivačke i drvne industrije.

Konkretno iz tvrtki Mura-Metal iz Kotoribe, Centro-metal iz Nedelišća, Magma iz Požege, čakovečko Strojarstvo Branilović, Neograf iz Kraljevice, našički Auric Barrels, DI Novoselec iz Florian Grupe, te tvrtke Rotoplast i Bakrotisak iz Garešnice i kutinski proizvođač vatrogasnih vozila Ziegler. Iz prehrambene industrije pratit će se ulaganje Babić pekarne u gradnju novog pogona u Dubrovniku. Horvat ističe kako su neki od njih već više puta za svoje projekte dobili ovaj status, no poziva ih da i dalje ulažu i traže potporu, kao i one koji dosad nisu neka koriste taj zakonski okvir i potporu za svoja ulaganja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close