Za mlijeko u školama ove godine 5,4 milijuna kuna

Autor: Božica Babić , 14. rujan 2015. u 21:59
Mliječni obrok učenicima od 1. do 4. razreda/Slavko Midžor/PIXSELL

Potporu mogu dobiti dobavljači neovisno o tome jesu li fizičke ili pravne osobe.

Zagreb Pravo na čašu mlijeka jednom tjedno ili (ne)aromatiziranog jogurta tijekom upravo započete školske godine stječe 162 od 635 tisuća svih (pred)školaca.

Dodatni mliječni obrok, sukladno Nacionalnoj strategiji, dobit će samo osnovnoškolci od prvog do četvrtog razreda. Riječ je o mjeri koja se sufinancira iz Europskog garancijskog fonda za poljoprivredu i državnog proračuna RH, a za prvu godinu provedbe rezervirano je 5,4 milijuna kuna uz procjenu utroška 1,17 milijuna kilograma mliječnih proizvoda. Program nema samo prehrambeni već i edukativni karakter, nakon što je lani uveden voćni obrok cilj je kod najmlađih uzrasta razvijati svijest o važnosti zdrave prehrane.

Obveza škole je postaviti promo-plakat na vidljivom mjestu unutar objekta, anketirati roditelje budući da se sva djeca unutar nekog razreda ne moraju uključiti u program te izabrati isključivo jednog dobavljača mliječnog asortimana. U kriterijima stoji da potporu mogu dobiti dobavljači neovisno jesu li fizičke ili pravne osobe, pa taj  detalj otvara dvojbu kako je izglednije da će škole za dobavljače izabrati trgovce, a ne lokalne male proizvođače, što je bila zamisao Europske unije, koja želi skratiti lance dobave i podržati lokalne proizvođače.  

Komentirajte prvi

New Report

Close