‘Za minus od 133,4 milijuna kuna kriv teret prošlosti’

Autor: Marija Brnić , 04. kolovoz 2015. u 10:15
Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave/Ivana Ivanović/PIXSELL

Gubitak iskazan za 2014. pokrit će iz zadržane dobiti iz prijašnjih godina.

Gubitak Brodosplita od 133,4 milijuna kuna, iskazan za prošlu poslovnu godinu, drugu u kojoj je u privatnom vlasništvu samoborskog DIV-a, pokrit će se iz zadržane dobiti iz ranijih godina.

Takav prijedlog Uprava splitskog škvera na čelu s Tomislavom Debeljakom uputila je uz poziv za redovitu skupštinu koja će se održati 31. kolovoza. Godinu ranije splitsko brodogradilište iskazalo je dobit od čak 629,7 mil. kuna, no riječ je bila o računovodstvenom rezultatu, odnosno uključivanju državnih potpora koje tvrtka dobiva kroz cijelo petogodišnje razdoblje restrukturiranja u pokrivanje gubitaka iz ranijih godina. Stoga potpore države koje je brodogradilište lani primilo nisu bile uključene u izviješće za 2014.

 

94milijuna

kuna iznosio je gubitak iz redovnog poslovanja

Negativan rezultat, kako u financijskom izvješću objašnjava Uprava škvera, proizilazi iz ostvarenog gubitka iz redovnog poslovanja u iznosu od 94 milijuna kuna, te iz financijskih aktivnosti u visini 39 milijuna kuna. No, Uprava negativan rezultat najviše opravdava naslijeđenim teretom iz vremena prije privatizacijske. Navode uz ostalo da se Brodosplit odrekao prihoda od 12 mil. kn, koji je trebao naplatiti s osnova kamata zbog kašnjenja u plaćanju za dva broda isporučena Jadroplovu, ali je država tražila da se odreknu tog prihoda.

I praksa da mu zbog proračunskog manjka država potpore za restrukturiranje isplaćuje putem faktoringa Brodosplitu predstavlja dodatni trošak jer usluge faktoringa plaća škver. To mu na mjesečnoj razini povećava rashode za oko milijun kuna. A premda im s državne razine prebacuju slabu popunjenost kapaciteta, u Brodosplitu tvrde da bi i lani imali pozitivan rezultat da su u izvješću bile knjižene i potpore za restrukturiranje. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

o kojoj dobiti iz ranijih godina s ovdje prica

New Report

Close