Za kunu manjka u blagajni - kazna do 300.000 kuna?

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Dosad se kažnjavao samo višak u blagajni jer on pretpostavlja da je ugostitelj prodao robu za koji nije izdao račun i tako vara državu.

U paketu poreznih zakona koji će danas biti usvojeni na Vladi, našla se i jedna izmjena koja je prilično skrivena i dosad je ostala neprimijećena. Izmjenom Općeg poreznog zakona, propisano je da će se kažnjavati i manjak gotovine u blagajni i to kao teži porezni prekršaj. Dosad se kažnjavao samo višak u blagajni jer on pretpostavlja da je ugostitelj prodao robu za koji nije izdao račun i tako vara državu.

Kako pišu 24 sata, porezni inspektori su tijekom prošlih godina znali zatvarati lokale i zbog par kuna viška, pa su zato mnogi odmah odvajali napojnice. No, ako predložene izmjene Ministarstva financija prođu, sada će se kažnjavati i manjak.

Porezni stručnjaci u tome ne vide smisla i nije im jasno zašto se uopće ide s takvom odredbom. Pogotovo jer je predviđena kazna od 5.000 do 300.000 kuna za pravnu osobu, a dodatno će se kazniti od 3.000 do 30.000 odgovorni u pravnoj osobi.

Komentari (11)
 • Kirin
  Kirin 16:32 1.3.2019.

  Mislim da su reket majstori od poreznih nadzornika iz taštine inicirali ovakvu mjeru! Sad će se razletit po terenu po reket! Pa neće njih nitko zaobilazit…..

 • jod
  jod 9:11 1.3.2019.

  Kako imati točan iznos u blagajni ako su cijene tipa 3.99 kn, a plaćanje gotovinsko?

 • polacastro
  polacastro 19:23 20.9.2018.

  Ovo može predložit samo netko ko nikad nije radio sa gotovinom. U gužvi se možeš lako prevarit i za 50-100 kn,a ne samo za kunu i sličan sitniš…osim toga,šta kad recimo na štandu voća i povrća ostaneš bez wi-fia što se nerijetko i događa?!?

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!