Za isplatu odštete HEP-u glasao čak i slovenski predstavnik

Autor: Darko Bičak , 21. prosinac 2015. u 07:45
Nuklearna elektrana Krško, Foto: BORIS ŠĆITAR/VLM/PIXSELL

HEP ima i neriješene odnose iz prošlosti koja se odnose na milijunska ulaganja u Republici Srpskoj i Srbiji.

HEP je pokrenuo arbitražu jer je Slovenija narušila naša prava kao investitora u drugoj državi, sukladno Europskoj energetskoj povelji, odnosno nije poštivala obveze prema Međudržavnom ugovoru iz 2001. o datumu ponovne isporuke električne energije HEP-u.

Naime, nakon što je Međudržavni ugovor o NEK konačno stupio na snagu 11. ožujka 2003., Slovenija je odbijala nadoknaditi štetu HEP-u nastalu zbog angažiranja skupljih izvora električne energije umjesto struje iz NE Krško”, pojašnjava Kažimir Vrankić, direktor Sektora za strategiju i razvoj HEP-a, a koji je bio ključni HEP-ov operativac pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), sa sjedištem u Washingtonu, koji je krajem prošlog tjedna presudio da država Slovenija duguje HEP-u 40 milijuna eura na ime neisporučene struje.

Pokretanje arbitraže bilo je sukladno odredbama Međudržavnog ugovora iz 2001. koje govore o rješavanju sporova te zaključku 5. sjednice Međudržavnog povjerenstva za NE Krško od 1. travnja 2004. godine. Vrankić naglašava da je HEP tražio iznos od 29,6 milijuna eura plus kamate, a tribunal je 17. prosinca donio presudu prema kojoj Slovenija treba HEP-u isplatiti 20 milijuna eura plus kamate. Sud je također dosudio da Slovenija mora platiti i troškove arbitraže u iznosu od 10 milijuna dolara.

 

10 milijuna

dolara iznose 
troškovi arbitraže 
koje plaća Slovenija

U HEP-u pojašnjavaju da je Slovenija u arbitraži zastupala stav da HEP nije imao nikakvu štetu, jer je, prema njenom mišljenju na tržištu nabavljao struju po nižoj cijeni od one iz NE Krško. Tribunal je presudio da je približno trećina zamjenske električne energije nabavljena angažiranjem vlastitih skupljih elektrana, a dvije trećine je pokriveno skupljim uvozom. U Hrvatskoj elektroprivredi očekujemo da će Slovenija prihvatiti odluku arbitraže.

“Smatramo da su šanse da se presuda obori teoretske naravi, s obzirom da je donesena jednoglasnom odlukom svih sudaca, uključujući i slovenskog predstavnika u Tribunalu”, kažu u HEP-u. Za sada se još ne zna da li će Slovenija odštetu isplatiti u gotovini, ili će se raditi o nekom obliku kompenzacije. S obzirom na to, u HEP-u za sada ne žele komentirati za što će eventualno iskoristiti 40 milijuna eura koja bi im trebala sjesti na račun. HEP nema sličnih arbitražnih postupaka s drugima stranama, no ima neriješene odnose iz prošlosti koja se odnose na milijunska ulaganja u TE Gacko u Republici Srpskoj i TE Obrenovac u Srbiji.

HEP je nedavno uputio poziv Elektroprivredi Republike Srpske i Elektroprivredi Srbije da se krene s ponovnom isporukom električne energije iz tih zajedničkih objekata. “Za sada nemamo odgovor, a nije isključeno da će se i ta potraživanja rješavati sudskim putem”, kažu u HEP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close