Za IPARD potrošili 1,2 milijarde, a LAG-ovima stiže čak pola milijarde kuna

LAG-ovi pokrivaju 516 jedinica lokalne samouprave/FOTOLIA LAG-ovi pokrivaju 516 jedinica lokalne samouprave/FOTOLIA

Ostaje pitanje hoće li ova sredstva biti dobro iskorištena na povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odabrala je i objavila konačnu ljestvicu 54 LAG-a (Lokalne Akcijske Grupe), koje će do 2020. godine distribuirati dio novca iz Programa ruralnog razvoja prema poljoprivrednicima i razvoju ruralnih sredina.

Iako javnost jako malo zna o tome što su to LAG-ovi i kako oni u stvarnosti funkcioniraju, te na koji će se način distribuirati novac prema poljoprivrednicima i stanovništvu u ruralni sredinama, zahvaljujući svojim izrađenim stategijama razvoja, koje su dostavili Agenciji za plaćanje u poljoprivredi na ocjenjivanje, izvršeno je bodovanje i odbrani su najbolji.  Tako će 54 LAG-a dobiti čak više od 463 milijuna kuna za za provedbu podmjere 19.2. "Provedba operacija unutar CLLD strategije" (provedba lokalne razvojne strategije) , podmjere 19.3. "Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a" i podmjere 19.4. "Tekući troškovi i animacija" iz Programa rurlanog razvoja 2014. - 2020".

 

12,63 milijuna

kuna dobio je kutinski LAG MOSLAVINA kao i LAG ADRION iz Zadravja

O koliko se veliki sredstvima radi dovoljno je ilustrirati podatkom da je kroz IPARD program koji se provodio od 2007. godine i tek je nedavno završena fizička isplata novca ukupno za 693 projekta isplaćeno 1,16 milijardi kuna potpore. Ne treba reći sa koliko se je muke i koliko administracije, te potrebnih papira ovaj predpristupni fond teško provodio svih ovih godina.  Nakon dodijele potpora LAG-ovima ostaje pitanje hoće li ova ogromna sredstva biti dobro iskorištena i utjecati na povećanje poljoprivredne proizvodnje, jačanja konkuretnosti poljoprivrede i zapošljavanje u ruralnim sredinama ili će se sredstva raspršiti i od njih u konačnici neće biti konkretnog efekta.

 

12,45 milijuna

kuna dobio je LAG VALLIS COLAPIS, Ozalj

U prosjeku su LAG-ovi dobili potporu koja iznosio nešto više od 6 milijuna kuna, pa do čak 12,6 milijuna kuna koliko su dobili dva LAG-a - Moslavina i Adrion. Ivan Ćupić, voditelj jednog od najpoznatiji LAG-ov Laura iz Biograda na Moru, kojem je odobrena potpora od 11,5 milijuna kuna, objašnjava kako će se temeljem potpore koju su dobili raspisivati natječaji na lokalnoj razini te će se novac, odnosno, potpore distribuirati po modelu mjera koje su sada na snazi na nacionalnoj razini kroz Programa za ruralni razvoj. Tako bi oni na svom području trebali raspisati natječaje za potpore za primjerice mlade poljoprivrednike, prijenos znanja, ulaganje u poljoprivrednu i nepoljoprivrednu djelatnost, očuvanje ekosustava i dr.  

 

12,27 milijuna

kuna dobio je LAG ZELENI BREGI, Zlatar Bistrica

"Naša stategija je objavljena na našim stranicama i vrlo se lako može vidjeti na što će se novac trošiti i koji će natječaji biti raspisivani", kazao je Ćupić te objasnio da će LAG-ovi dobiti 25 posto od pojedinčano realiziranih projekata. Osječk-baranjski dožupan Željko Kraljičak kaže kako su 4 LAG-a sa područaj Osječko-baranjske županije ostvarila potporu od 39 milijuna kuna, a da je županija osigurala sredstva za predfinanciranje od 500.000 kuna. LAG-ovi su udruge i njihova uloga je važna za razvoj ruralnih sredina, kaže Kraljičak koji je uvjeren da će se ova sredstva u njegovoj županiji pametno iskoristiti. LAG-ovi pokrivaju 516 jedinica lokalne samouprave, te se u područjima djelovanja LAG-ova nalazi  više od 2,2 mil. stanovnika u ruralnim prostorima, ističu u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!