‘Za Hrvatsku nije problematična ova 2015., problematična je 2016.’

Autor: Poslovni.hr , 21. travanj 2015. u 09:43
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Šuker je rekao i kako su svi ekonomski stručnjaci upozoravali su na ove brojke, a jedino je Vlada tvrdila da je deficit 12 milijardi kuna.

Vlada šalje Bruxellesu dodatne mjere ušteda koje traži Europska komisija.  Gdje se namjerava uštedjeti dvije milijarde kuna otkrili su jučer potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac najavama novih limita u proračunu, radikalnim rezovima u agencijama, a na udaru će biti i državne tvrtke. 

Manjak u proračunu gotovo je 19 milijardi kuna, a javni dug dosegnuo je 85 posto BDP-a. Riječ je o novoj europskoj metodologiji koju Hrvatska mora primjenjivati zbog postupka o prekomjernom deficitu. A javni dug i deficit, ali i mjere za njegovo smanjenje, bili su tema emisije HRT-a U mreži Prvog. 

Bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker vladine mjere nazvao je ad hoc rezanjem preko koljena. Dizanje poreza je nešto što Vlada radi protekle tri godine. Ovaj deficit je očito iznenađenje samo Vladi, mi u HDZ-u već godinu dana govorimo o deficitu od 19 milijardi kuna, izjavio je Šuker. Dodao je da će deficit biti puno veći kad mu se dodaju za sad nepoznati dugovi zdravstva. 

Šuker je rekao i kako su svi ekonomski stručnjaci upozoravali su na ove brojke, a jedino je Vlada tvrdila da je deficit 12 milijardi kuna. On tvrdi i da će se ove mjere moći primjenjivati tek početkom lipnja, pa će njihov efekat biti vrlo mali.

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović rekao je da kada bi po ovoj metodologiji računali deficit u prethodnim godinama, konkretno 2011. bio bi 25,5 milijardi. Stoga je izrazio iznenađenje oštrim kritikama koje dolaze iz HDZ-a. Javni dug nije problem samo vladajućih nego cijelog društva, naglasio je. Dodao je da ako ćemo razgovarati na način da optužujemo jedni druge, nećemo pronaći izlaz iz krize.

Ako netko traži opravdanje u 2011. znači da nije odradio svoje zadatke, odgovorio mu je Šuker. Istaknuo je da nema smanjivanja defecita bez strukturnih reformi. Uvjeren je kako s ovakvom politikom nećemo izbjeći sankcije Europske unije. Za Hrvatsku nije problematična ova 2015., problematična je 2016, rekao je Šuker.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Za Hrvatsku su problematične od 1991g,kraj se ne nadzire.


Ako HDZ pobjedi na izborima normalno da će 2016 biti teška i problematična.

ako pobijedi SDP, neće je ni biti, bankrot će zacrveniti sve

Dragi g.Šuker….poslovati u skladu sa ekonomskim i finacijskim zakonitostima
naročito u ovoj državi- je JAKO TEŠKO !

Ako HDZ pobjedi na izborima normalno da će 2016 biti teška i problematična.

New Report

Close