‘Za HOC Bjelolasica u siječnju stečajni postupak’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. prosinac 2013. u 16:51
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Na sastanku predstavnika Ministarstva turizma i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na temu Hrvatskog olimpijskog centra (HOC) Bjelolasica odlučeno je da će se otprilike kroz mjesec dana otvoriti stečajni postupak za taj centar, doznaje se danas iz Ministarstva turizma.

 Na sastanku predstavnika Ministarstva turizma i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na temu Hrvatskog olimpijskog centra (HOC) Bjelolasica odlučeno je da će se otprilike kroz mjesec dana otvoriti stečajni postupak za taj centar, doznaje se danas iz Ministarstva turizma.

Napominjući kako je projekt HOC Bjelolasica pokrenut prije mnogo godina s namjerom da bude centralno mjesto za pripreme hrvatskih olimpijskih sportaša, iz Ministarstva ističu da se taj projekt pokazao neuspješnim pa se HOC Bjelolasica u međuvremenu iz ustanove preorijentirala u samostalno trgovačko društvo s turističkom djelatnošću.

No, zbog naslijeđenih problema u poslovanju i milijunskih dugovanja, što nije riješeno ni nakon pokušaja unutarnjeg restrukturiranja, taj kompleks nije uspijevao poslovati na tržišnim principima tijekom cijele godine.

Uz to, središnji objekt-zgrada HOC-a izgorio je u požaru 2011., a prošlog je vikenda požar uništio i restoran u Sabljacima.

Temeljem zakonskih pretpostavki otvoren je postupak predstečajne nagodbe tijekom kojeg su Ministarstvo turizma, Ministarstvo financija, DUUDI i Centar za restrukturiranje i prodaju, provodili aktivnosti s ciljem pronalaska potencijalnih investitora koji bi ušli u društvo kao strateški ulagači, ali i to je prošlo bez uspjeha.

Sve je to, kako navode iz Ministarstva, dovelo do trenutno jedine opcije – stečaja tijekom kojeg se planira da kvalitetan stečajni upravitelj oživi djelatnosti na Bjelolasici na daleko zdravijim, tržišnim osnovama što do sada nije bio slučaj.

Državni vjerovnici koji su među najvećima nastojat će, koliko to bude moguće, u suradnji sa stečajnim upraviteljem revitalizirati postojeće resurse, pokrenuti aktivnosti te pratiti proces pronalaska potencijalnog strateškog ulagača na lokalitetima društva.

Iz Ministarstva napominju i da je još u tijeku postupak predstečajne nagodbe za HOC Bjelolasica, slijedom čega se do trenutka otvaranja stečajnog postupka još uvijek potencijalni zainteresirani strateški partneri mogu javiti sa svojim ponudama.

Početkom prosinca HOC-u Bjelolasica u postupku predstečajne nagodbe Ministarstvo financija odobrilo je produženje roka za postizanje nagodbe, jer su bili u pregovorima s potencijalnim strateškim partnerom, slunjskom tvrtkom 3E Turizam.

Taj rok je počeo teći od 24. studenog, odnosno od dana kada je isteklo 120 dana od otvaranja postupka predstečajne nagodbe, a na ročištu početkom rujna Nagodbeno vijeće Fine utvrdilo je da tražbine vjerovnika iznose do 10,4 milijuna kuna.

Tada su u HOC-u govorili da imaju tri potencijalna ulagača s kojima pregovaraju, a planom je bilo predviđeno da objekti u Begovom Razdolju i Sabljacima budu dani u dugoročni najam, a da investitor izgradi središnji objekt-zgrada HOC-a koji je izgorio u požaru 2011.

HOC Bjelolasica u državnom je vlasništvu, a u nadležnosti je državne tvrtke za turistički portfelj Club Adriatic koja je u nadležnosti DUUDI-ja.

Komentirajte prvi

New Report

Close