Za gradnju novih prometnica u šumama dar od milijun eura

Autor: Božica Babić , 07. prosinac 2015. u 22:00
Niske potpore za opće troškove demotivirat će većinu malih šumovlasnika/Thinkstock

U prvom natječaju za ulaganja u izgradnju ili rekonstrukciju šumske prometne infrastrukture raspoloživo 3,5 milijuna eura .

Milijun eura maksimalna je potpora za ulaganja u šumsku infrastrukturu, a najmanja iznosi 10 tisuća eura. Natječaj je otvoren do 7. lipnja 2016., a prihvaćenim projektima može biti odobreno stopostotno  financiranje, objavila je u ponedjeljak Agencija za plaćanja u poljoprivredi poziv za još jednu investicijsku mjeru iz nacionalnog programa ruralnog razvoja za razdoblje do 2020.

 

580tisuća

hektara ukupna je površina privatnih šuma

Dobivene potpore moraju se potrošiti u izgradnju ili rekonstrukciju primarne (šumske ceste) i sekundarne (traktorski putovi) šumske prometne infrastrukture, te u kupnju šumskog i drugog zemljišta za potrebe provedbe odobrenih projekata.  Po ovom prvom natječaju za podjelu je raspoloživo tek 3,5 milijuna eura. Kako se uz privatne šumoposjednike i njihova udruženja za potpore mogu javiti ne samo jedinice lokalne samouprave već i trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu RH moglo bi se dogoditi da se potpore povuku tek za 3-4 projekta iza kojih stoje veliki igrači.

 

2milijuna

prostornih metara godišnji prirast drvne zalihe u privatnim šumama

S obzirom na golemu rascjepkanost, odnosno činjenicu da prosječna površina privatnih šuma iznosi tek 0,6 hektara, odnosno više od 600.000 vlasnika drži oko 580 tisuća hektara šume i to uglavnom imovinsko-pravno nesređenih i tajnik udruženja privatnih šumovlasnika Miljenko Županić dvoji da će se mali šumovlasnici uopće javiti za ponuđene potpore. "Problem je što se desetljećima dopuštalo cijepanje čestica kod nasljeđivanja, pa cijena rješavanja vlasništva najčešće prelazi vrijednost imovine, a bez urednih dokumenata nema potpora", ističe.

 

78milijuna

prostornih metara procijenjene su drvne zalihe u privatnim šumama

Usto, navodi, za opće troškove tarifa je 10% neovisno iznosi li potpora 15.000 ili milijun eura. To će, misli, demotivirati male šumovlasnike jer sa tisuću-dvije eura ne mogu pokriti ni usluge konzultanata. Ni lokalne vlasti nisu u boljoj poziciji, pravila o korištenju ruralnih potpora pojedinoj općini ili gradu dopuštaju sudjelovanje samo u jednom projektu. Dobiju li potporu za novi vrtić ili kanalizaciju dok ta investicija nije gotova mogu imati gomilu odličnih ideja, no ne mogu se natjecati.

 

600tisuća

vlasnika privatnih šuma postoji u Hrvatskoj

Potpora iz ovog natječaja vezana je uz mjeru 4 koja okvirno određuje više vrsta ulaganja u (ne)pokretnu imovinu. U ruralnom programu se kroz mjeru 8 posebno razrađuje još nekoliko modela ulaganja u šumska područja i poboljšanje održivosti šuma, za nju je do 2020. rezervirano 92,9 mil. eura. Natječaj se još čeka, a potpore će se davati za konverziju degradiranih šumskih prostora, uređenje poučnih staza i vidikovaca, modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u šumsko uzgojnim radovima i predindustrijskoj preradi drva te za marketing drvnih i nedrvnih proizvoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close