ZA GRAD i SDP protiv Poslovno-stambenog centra Savica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2014. u 15:46
Supredsjednica stranke ZA GRAD Iva Kvakić; Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini sutra će odlučivati i o realizaciji Poslovno-stambenog centra Savica, na zemljištu za koje stranka ZA GRAD tvrdi da bi se uskoro moglo naći pod istragom.

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini sutra će odlučivati i o realizaciji Poslovno-stambenog centra Savica, na zemljištu za koje stranka ZA GRAD tvrdi da bi se uskoro moglo naći pod istragom, a SDP se protivi projektu jer smatra da nije u javnom interesu.

ZA GRAD ističe da je zemljište za kompleks Savica 2007. Grad Zagreb zamijenio za neatraktivno zemljište u Sesvetskom Kraljevcu, da bi nekoliko godina kasnije Porezna uprava USKOK-u poslala dokaze da je tom zamjenom Poglavarstvo oštetilo Grad za više od šest milijuna eura. Istraga još nije pokrenuta, no to bi se ubrzo moglo promijeniti, smatraju u toj stranci.

Supredsjednica stranke ZA GRAD i vijećnica gradske četvrti Trnje Iva Kvakić upozorila je da se u kontekstu nedavnog otvaranja istrage o ilegalnim izmjenama GUP-a, kako bi se pogodovalo investitorima u razdoblju od 2006. do 2008., može posumnjati da su proglašavanje gradskog projekta, kao i zamjena zemljišta, bili dio "potencijalno koruptivne prakse Gradske uprave".

Kvakić kaže da će se kompleks Savica graditi na jednoj od posljednjih zelenih površina u četvrti u kojoj ne postoje adekvatni javni prostori poput trgova, a još uvijek se ne znaju razmjeri i izgled tog projekta – čak niti prvi susjedi ne znaju koliko će točno biti visoki tornjevi tzv. "zagrebačkog Dubaija", iako je najavljeno da će biti viši od zagrebačke katedrale.

Povjerenik stranke ZA GRAD na Savici Goran Milošević ocijenio je kako je, s obzirom na trenutnu ekonomsku klimu i mnoštvo praznih stambenih i poslovnih prostora u cijelom gradu, upitna isplativost tog projekta.

"Iskustvo pokazuje da bi se tu moglo raditi o špekulaciji cijenama zemljišta koja će investitorima omogućiti preprodaju zemljišta uz ekstra profit, a to će sve platiti građani", ustvrdio je Milošević.

I zagrebački SDP se jučer na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine usprotivio tom projektu.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić novinarima je rekao da je riječ o građevini koja bi trebala biti 120 metara visoka na relativno maloj čestici. "To je gradski projekt koji u sebi ne sadrži javni interes", poručio je Brumnić.

Komentirajte prvi

New Report

Close