Za golf-igralište koje stoji 80 treba platiti 265 milijuna kuna poreza

Još je upitno hoće li Skiper hoteli, koje je osnovala Rezidencija Skiper, početi krajem mjeseca graditi turistički kompleks na lokaciji Crveni vrh kod Savudrije, osobito golf-igralište.
Investicija koja bi se trebala završiti 2008. teška je 750 milijuna kuna. Ali ulagači bi samo za golf-igralište, koje stoji 80 milijuna kuna, trebali državi i lokalnoj zajednici dati 265 milijuna kuna poreza i doprinosa.

Najveća novogradnja
Investitori očekuju da se država i Grad odreknu tih potraživanja jer bi cijela, trenutno najveća, novogradnja u hrvatski turizam, mogla doći u pitanje, rekla je za Poslovni dnevnik direktorica Rezidencije Skiper Ljubica Marfan. Investitor Skiper hoteli s renomiranom svjetskom tvrtkom za hotelski menadžment, Kempinski iz Berlina, sklopio je ugovor o upravljanju kompleksom, kao i već postojećim turističkim naseljem Alberi, uz koje se novo gradi, pa će i cijeli kompleks zvati “Kempinski Adriatic hotel and resort”. “To će biti jedna od najluksuznijih hrvatskih turističkih destinacija jer uz sadašnih 240 apartmana, plažu dugu 1200 metara, itd, nova gradnja to dopunjava u najvišoj kategoriji. Tu će biti teren za golf na 80 hektara sa 18 rupa i vlastitim klupskim zdanjem, hotel de luxe kategorije sa 600 kreveta, a predviđeno je 25 vila te 20 luksuznih apartmana. Tu će biti i wellness centar s vanjskim i unutarnjim bazenom, kongresna dvorana i privezište za 40 brodova”, kaže direktorica.

Kalmetino obećanje
U Rezidenciji Skiper ne mogu se pomiriti s plaćanjem nameta od 265 milijuna kuna. Pisali su nedavno i ministaru turizma, HTZ-u, Županiji i Gradu Umagu zahtijevajući da ih oslobode tih davanja jer bi investicija zbog toga mogla i propasti. Odgovora niotkud pa su nedavno posjetili i ministra Božidara Kalmetu, koji je obećao da će to srediti. Do danas odgovora nema. Što se Grada Umaga tiče, Ljubica Marfan kaže da se očito nisu spremni odreći 45 milijuna kuna koje očekuju i prije početka realizacije investicije. Obrazlažući opravdanost zahtjeva da ih se oslobodi plaćanja poreza i doprinosa državi i lokalnoj zajednici (a investicija u golf-igralište iznosi, dakle, 80 milijuna kuna), kaže da, primjerice, trebaju platiti za navodnu devastaciju šume, a oni šumu koja se nalazi uz golferski teren zapravo oplemenjuju, uređuju i stalno će je njegovati jer će to biti ukras terena. Ili, svu komunalnu infrastrukturu grade sami, a Grad samo ubire danak. Na pitanje hoće li platiti davanja ili će odustati od gradnje, Marfan odgovara da će s gradnjom smještajnih kapaciteta započeti, ali golf terena još ne jer novac za to nepredviđeno davanje investitor nema. Ipak, nada se da će se sve srediti do predviđenog početka gradnje.

Neće natezanje s bespravnim stanarima dvorca Cesare

Da Kempinski i Skiper, čini se, ne dolaze u ‘prijateljsko’ okruženje, govori i najnovija afera s kupnjom starog dvorca Cesare, nedaleko od Crvenog vrha, kojeg su namjeravali urediti u hotel visoke kategorije i uklopiti u turističke sadržaje.
Ali, kad su ga kupili, platili 650.000 eura i uknjižili se na oko polovicu dvorca koja je bila u privatnom vlasništvu Zdravke Lendl, a namjeravali su kupiti i ostali dio kad se razriješe imovinsko pravni odnosi, ustanovili su da u dvorcu žive stanari kojima je stanove iznajmio Grad. Stanari su navodno tužili Skiper, a gradonačelnik Umaga Vlado Kraljević kaže: “Mi smo zainteresirani da se objekat uredi, stanari nisu problem jer oni uglavnom imaju kuće ili stanove i u Umagu i to bi se lako riješilo tako da im se dâ odšteta. Tada bi nakon raščišćavanja vlasničkih odnosa vlasnici dogovorno ili prodali ili uredili objekt za turističke potrebe, bilo u okviru Skiper hotela, bilo u nekom drugom aranžmanu.”
Direktorica Ljubica Marfan kaže da će odustati i od prenamjene dvorca jer se ne žele po sudovima natezati s bespravnim stanarima, koje je uselio Grad Umag koji nije niti po kojoj osnovi vlasnik objekta pa niti stranka u postupku (riječ je o državnoj, bivšoj optanskoj imovini), niti mogu čekati dugo i neproduktivno raščišćavanje vlasničkih odnosa. Zato će se, ističe čelnica Skipera, možda odlučiti i na prodaju svog suvlasničkog dijela dvorca nekadašnjeg talijanskog grofa Cesara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve