Za godinu dana osnovano rekordnih 11.000 novih tvrtki

Autor: Marija Brnić , 08. kolovoz 2006. u 06:30

Sektor kojeg su poduzetnici procijenili najperspektivnijim jest poslovanje nekretninama, u kojem je koncem lipnja bilo aktivno čak 18.696 društava, što je za 3367 više nego u isto vrijeme prošle godine

Ako je suditi prema rezultatima za prvih šest mjeseci, 2006. godina mogla bi biti rekordna po broju novoosnovanih trgovačkih društava. Krajem lipnja na hrvatskom tržištu poslovalo je više od 80 tisuća aktivnih trgovačkih društava, što je čak za 11 tisuća više nego godinu dana prije, kada je u Hrvatskoj poslovalo 69 tisuća poduzeća. Niti jedne godine, od kada se statistički prati kretanje broja i aktivnosti poslovnih subjekata, nije na godišnjoj razini zabilježeno toliko povećanje prirasta novih poduzetnika u Hrvatskoj. Upravo najviše društava, koliko se može iščitati iz podataka Državnog zavoda za statistiku, registrirano je tijekom prvih šest ovogodišnjih mjeseci. Prošla godina je, naime, zaključena sa 73.414 aktivnih trgovačkih društava, dok je ukupno, s onima u mirovanju, bilo registrirano 97.622 tvrtki. Koliko je takvom pozitivnom trendu priodonio servis za ekspresno otvaranje poduzeća Hitro.hr, tek treba vidjeti. No, čibnjenica je, kažu u Fini, da je od osnivanja, zaključno sa srpnjem ove godine, putem Hitro.hr-a osnovano 8.427 tvrtki i obrta, pri čemu i 203 tvrtke stranih ulagača. U Fini ističu i sve bolju suradnju s trgovačkim sudovima, a posebice u Bjelovaru i Osijeku, gdje se putem Hitro.hr-a otvara oko 60 posto svih novih poduzeća. Sektor kojeg su poduzetnici očigledno procijenili najperspektivnijim jest poslovanje nekretninama, u kojem je koncem lipnja bilo aktivno čak 18.696 društava, što je za 3367 više nego u isto vrijeme prošle godine. U ukupnom broju registriranih aktivnih poduzeća taj sektor drži 17,8-postotni udjel, što je najveći rast udjela u odnosu na stanje iz lanjskog lipnja.

Broj novootvorenih poduzeća koja se bave poslovanjem nekretninama u zadnjih godinu dana premašio je čak i novoregistrirana poduzeća u trgovini, u kojoj se tradicionalno otvara najveći broj novih tvrtki. Koncem lipnja u trgovini je i dalje bilo najviše aktivnih poduzeća, ukupno 32.899, ali je blago smanjen udio u strukturi aktivnih poduzeća, sa 32,2 posto koncem lanjskog lipnja na 31,3 posto u lipnju ove godine. Uz poslovanje s nekretninama, poduzetnici se sve češće odlučuju pokrenuti i građevinski biznis. Polovicom prošle godine građevinom se aktivno bavilo 7,5 tisuća tvrtki, a u ovogodišnjem lipnju čak njih 9,1 tisuća. Nastavi li se taj trend rasta broja građevinskih tvrtki u Hrvatskoj, pitanje je vremena kad će ta djelatnost po broju subjekata preteći pretraživačku industriju koja godišnje ne raste tim tempom. Krajem lipnja bilo je registrirano 11,9 tisuća tvrtki u toj branši, a godinu prije bilo ih je 10,65 tisuća. Pojačana registracija tvrtki, pak, zabilježena je u baš svim hrvatskim županijama, pri čemu očekivano prednjači Grad Zagreb, u kojemu je bilo 27.128 aktivnih trgovačkih društava koncem lipnja ove godine, gotovo četiri tisuće više nego godinu dana ranije. No s obzirom na manju bazu, daleko je veći rast poduzeća ostvaren u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj te Primorsko-goranskoj županiji. Tako je na splitskom području koncem lipnja aktivno poslovalo 9071 trgovačko društvo, što je za 1336 više nego u isto vrijeme prošle godine. U Istri posluje 7230 tvrtki, što je povećanje za 1282 poduzeća u odnosu na lanjski lipanj, a u Primorsko-goranskoj županiji taj porast bio je neznatno manji, 1064, pa su na tom području aktivne 7544 tvrtke.

(Mirela Klanac)

Najviše d.o.o. – a

Društvo s ograničenom odgovornošću dominantan je oblik ustroja poduzeća u Hrvatskoj. Čak više od 97 posto i registriranih i aktivnih poduzeća djeluje kao d.o.o., odnosno 100.098 registriranih, od čega ih je 78.159 aktivno. Dioničkih društava neusporedivo je manje – svega 1,8 posto poduzeća ima takav ustroj, točnije 1820 je registriranih dioničkih društava, od čega je aktivno njih 1510. To pokazuje da je dioničkih društava čak manje nego 2005. godine, kada ih je aktivno poslovalo 1583. To zapravo nije iznenađenje jer od kada DZS prati kretanje broja poslovnih subjekata broj dioničkih društava kontinuirano opada. Primjerice, u lipnju 2002. godine aktivno je bilo 1971 dioničko društvo.




Komentirajte prvi

New Report

Close