‘Za Fimi mediju ne bih ni čuo da nije bilo Barišića’

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2012. u 22:00

Bivši direktor Hrvatske poštanske banke (HPB) Josip Protega rekao je u ponedjaljak na suđenju HDZ-u i Ivi Sanaderu da mu je suradnju s marketinškom agencijom Fimi medijom preporučio bivši stranački rizničar Mladen Barišić, koji je ostavljao dojam da je dobar s tadašnjim premijerom i predsjednikom HDZ-a. Potvrdio je da je na tu suradnju potrošio između pet i šest milijuna kuna, uglavnom za marketinške kampanje.

Prvi su put surađivali pred Božić 2006., kada je Fimi media bila pozvana na natječaj, ali im uvjeti nisu bili povoljni pa nisu dobili posao. “Ipak, ponudili su nam promotivne materijale koje smo prihvatili i to je bio prvi posao”, kazao je Protega, dodajući da je sastanak s direktoricom tvrtke Nevenkom Jurak dogovorio Mladen Barišić. No, na pitanje je li Barišićevo posredovanje bilo odlučujuće Protega je kazao da je najvažnija bila cijena, ali da za Fimi mediju vjerojatno ne bi ni čuo da nije bilo tadašnjeg rizničara HDZ-a. “Htio sam udovoljiti Barišiću jer je bio državni tajnik u Ministarstvu financija. Mi smo htjeli podršku vlade, ministarstva i politike općenito, pa sam od Barišića i tražio da nam preporuči državne tvrtke koje bi bile klijenti banke. Ja sam taj odnos s Barišićem nastojao održati korektnim tako da on pomogne nama, ali i mi njemu, no ne na štetu banke”, objasnio je Protega, koji je na čelu HPB-a bio od od 2003. do 2009., kada je osumnjičen za odobravanje nezakonitih kredita.Dodao je i da je Barišić znao biti neugodan kada se ne bi prihvatila njegova sugestija da se surađuje s Fimi medijom te da je često podsjećao da je ta tvrtka bliska HDZ-u i da pomaže stranci. Prisjetio se i sastanka u Carinskoj upravi, gdje su ga dočekali Barišić i Jurak kako bi dogovorili zakup medijskog prostora te sklopili ugovor kojim je banka mjesečno Fimi Mediji plaćala 100.000 kuna paušala. “Banka je kupovala prostor gdje je Fimi medija imala najpovoljnije cijene, a to je bilo na HTV-u i televiziji Z1”, rekao je Protega.

Dodao je i da je uplatom od milijun kuna preko Fimi medije “riješio” sponzorstvo za Svjetsko rukometno prvenstvo, za koje je Rukometni savez tražio četiri milijuna kuna.Potvrdio je da je Nevenka Jurak bila u sukobu sa šefom marketinga HPB-a Franjom Sinkovićem, zbog čega je Barišić od Protege zatražio da Sinković bude smijenjen. Kada je to odbio učiniti, nije bilo sankcija, ali su odnosi zahladili i Barišić mu više nije pomagao dovoditi državne tvrtke u banku, kazao je Protega odgovarajući na pitanje Sanaderove obrane. Dodao je i da ga bivši premijer nikada nije zvao zbog suradnje s Fimi medijom, čime je pobio takvu Barišićevu tvrdnju iz istrage.Protega je za svoje svjedočenje u slučaju Fimi medija, kao i nedavno ispitani bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, dobio tzv. oprosnicu. Takav je dogovor s tužiteljstvom postigao dok ga je zastupao Čedo Prodanović, koji u ovom slučaju brani prvooptuženog Sanadera. O optužnici u slučaju “Bankomat”, gdje se Protegu tereti da je banku oštetio za oko 300 milijuna kuna, odlučuje Vrhovni sud jer se USKOK žalio nakon što im je Županijski sud optužnicu drugi puta vratio na doradu.Kao i na posljednjih nekoliko ročišta, optuženike je na ulasku i izlasku sa suda dočekala grupa građana koja je prosvjedovala protiv korupcije i krađe državnog novca. Suđenje u slučaju Fimi medija nastavlja se u srijedu, kada bi trebali svjedočiti Milivoj Mikulčić i Mario Lovrinčević iz Hrvatskih autocesta. (pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close