Za energetske projekte subvencija od 70.000 kuna

Autor: Tin Bašić , 18. travanj 2013. u 22:00
Renata Deiuri, direktorica programa BAS u Hrvatskoj/PIX

Europska banka za obnovu i razvoj kroz program BAS u suradnji s Hamagom financira energetsku učinkovitost.

Nakon uspješnog projekta BAS, koji od 2001. provodi Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), s time da je od 2010. isključivo fokusiran na projekte energetske učinkovitosti, isti projekt nastavljen je s Hamag Investom od ožujka ove godine.

Suradnja će trajati 14 mjeseci tijekom kojih će te dvije institucije raditi na subvencioniranju 25 savjetodavnih projekata s područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. BAS program je od 2001. sufinancirao ukupno 500 projekata malih i srednjih poduzeća pri čemu je uloženo 32,2 milijuna  kuna. Za projekte usmjerene u energetsku učinkovitost, subvencionirano je njih 90 zajedno s četiri treninga za konzultante sa 3,9 milijuna kuna. Ti projekti su sada u fazi evaluacije koja se radi godinu dana nakon isplate. Sadašnju liniju sufinanciranja zajedno rade BAS i Hamag Invest, zbog čega je krajem ožujka i potpisan Memorandum o suglasnosti. Ideja je da BAS Hamagu prenese svoje stečeno znanje i iskustvo na radu u ovim područjima. Prva info radionica za konzultante i tvrtke održat će se danas (petak 19.4.) gdje će se na cjelodnevnoj radionici educirati poslovnu zajednicu kako se prijavljuje na projekte, koja je dokumentacija potrebna i slično.

U sklopu te iste linije planira se i jedan do dva treninga za konzultante te dva treninga za zaposlenike Hamaga iz područja energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Projekti uključuju subvencioniranje konzultantskih usluga za sunčane elektrane, elektrane na biomasu, uvođenje sustava HR EN ISO 14000, pripreme za energetske preglede, sukladnost sa IPPC direktivom i slično. Sufinanciranje mogu dobiti svi poduzetnici u kategoriji mikro, mali i srednji, koje su u većinskom hrvatskom i privatnom vlasništvu, a ukoliko zadovoljavaju uvjete u mogućnosti su dobiti do 75 posto bespovratnih sredstava za troškove prijavljenog konzultantskog projekta te u maksimalnom iznosu do 70.000 kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

A Plomin ?

Kao da mi imamo nepresušne izvore našeg ugljena Vlada navalila graditi TE na ugljen.

A nitko o zdravlju ni slova ?

Nitko o stotine tona metalnih čestica koja se izbacuju svake godine u zrak , nitko o teškim metalima , nitko o živi ?

Interesantno da Slovenija nema ništa protiv takvog zagađivača zraka i zemlje na granici a smeta im jedno vino – Teran ?

New Report

Close