Za curenje podataka o kvaliteti javnih instituta krivi hakeri?

Autor: Jadranka Dozan , 13. ožujak 2014. u 22:00
Jasmina Havranek, AZVO/G. Jakuš/PIXSELL

Postupak reakreditacije još nije dovršen pa su iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje negodovali zbog objave nepotpunih nalaza u novinama.

Postupak vrednovanja i reakreditacije javnih znanstvenih instituta privodi se kraju.

Završnicu je obilježila bura nakon što su nedavno u novinama osvanuli nepotpuni nalazi i ocjene dijela (od ukupno 25) javnih instituta, što je nedopustivo. Posljednje u nizu negodovanja u vezi s tim stiglo je u četvrtak od Akreditacijskoga savjeta pri Agenciji za visoko obrazovanje i znanost. Samo vodstvo AZVO-a na čelu s ravnateljicom Jasminom Havranek učinilo je to već ranije, a poduljim reagiranjem oglasili su se u međuvremenu i iz Instituta Ruđer Bošković. No, prema saznanjima Poslovnog dnevnika, u međuvremenu su iz AZVO-a institute obavijestili i o – hakerskim upadima.

 

25znanstvenih

instituta obuhvaćeno je postupkom reakreditacije koji je pri kraju

Unatrag tri tjedna navodno je u dva navrata hakirana zaštićena intranetska stranica Akreditacijskog savjeta s dokumentima koji se odnose na postupke reakreditacije instituta, ali i visokoškolskih institucija. Iako su u Agenciji zbog ranijih iskustava već postavljali dodatnu zaštitu mrežnih stranica (pa i početkom ožujka), ti se pokušaji navodno i dalje ponavljaju. Na naš upit o saznanjima u pogledu krivaca za curenje informacija i moguće veze s hakiranjem, iz AZVO-a su odgovorili da još utvrđuju okolnosti, ali da je "jedna od mogućnosti da se neovlaštenim pristupom izvana došlo do tih informacija".

Inače, postupak reakreditacije instituta počeo je u lanjskom ožujku (izrade dokumenata samoanaliza), a ovaj će se mjesec kompletirati očitovanja instituta o završnim izvješćima. Potom slijedi donošenje akreditacijskih preporuka s ocjenama i preporukama za poboljšanja, a na temelju njih nadležno ministarstvo daje konačan sud. Uz bezuvjetne i dopusnice s 'domaćom zadaćom' (otklanjanja nedostataka), to uključuje i uskratu dopusnica za rad.

Komentirajte prvi

New Report

Close