Za biznis i ostanak na selu 188 milijuna kuna potpora

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 05. veljača 2018. u 21:59
Potpore se mogu dobiti i za frizerske salone

Prvi put iz Programa ruralnog razvoja otvoren natječaj za djelatnosti i izvan sektora agrara.

Prvi put otvoren je natječaj za nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnim područjima vrijedna 188 milijuna kuna, a koji bi trebao osigurati ostanak ljudi na selu.

Natječaju "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" iz Programa ruralnog razvoja RH, svrha je stvaranje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, uz održavanje postojeće zaposlenosti ili stvaranje novih radnih mjesta, s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja.

U Ministarstvu ističu kako je moguće ulagati u sektor prerade i marketinga ili izravne prodaje proizvoda, ali i pružanja usluga koji može obuhvaćati one poljoprivrednim, šumarskim i veterinarskim djelatnostima, usluge u društvenim djelatnostima i intelektualne usluge.

Moguće je ulagati i turizam te tradicijske obrte. Konzultanti za EU fondove, ističu kako za ovu mjeru vlada velik interes, jer obuhvaća široko područje mogući ulaganja pa se može, primjerice, dobiti novac za dječje vrtiće i igraonice, domova za starije, frizerske salone, ali i kupnju domaćih životinja za rekreacijske i terapijske svrhe  ili kupnju bicikla u svrhu pružanja turističkih usluga itd. 

Prihvatljivi korisnici su gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu prije podnošenja Zahtjeva za potporu. Visina potpore po korisniku iznos 375.575 kuna. a zahtjevi za potpore mogu se predavati od 12. ožujka do 23. travnja ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close