Za besplatne udžbenike nedostaje još 50 mil. kuna

Autor: Ksenija Rukavina , 16. kolovoz 2007. u 06:30

Besplatni udžbenici trebali su državu stajati 240 milijuna kuna, ali će njihova vrijednost biti 277 milijuna kuna

Vladin projekt besplatnih udžbenika, koji je prema prvim najavama porezne obveznike trebao stajati 240 milijuna, na koncu će ipak stajati 377 milijuna kuna. Kako kaže ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, za osnovnoškolske udžbenike država će tako nakladnicima isplatiti 307 milijuna kuna, dok će besplatni udžbenici za učenike 1. razreda srednje škole stajati 70 milijuna kuna. “Nisu točne najave pojedinih medija da će država na udžbenike potrošiti 412 milijuna kuna”, ustvrdio je Filipović.

Dodatnih 80 milijuna
Tako će 3. rujna, kad počinje nastava, točno 451.939 učenika dobiti 8,648.000 besplatnih udžbenika. No ako je Vlada u početku najavljivala da će podjela besplatnih udžbenika državu stajati 240 milijuna kuna, zašto je cijena toliko skočila? “Vlada ni resorno ministarstvo ni u jednom trenutku nisu tvrdili da će ta svota biti prava cijena udžbenika. Od prvog dana jasno je isticano da je u proračunu osigurano 240 milijuna kuna za taj posao, a rebalansom je iz proračuna osigurano još 80 milijuna kuna”, ustvrdio je Filipović. Možda, ali u tom slučaju 50 milijuna kuna ostaje nepodmireno, na što on odgovara “da je ovo za Vladu preozbiljan posao od velikog javnog interesa da bi se stvari ostavile slučaju”. “Ostatak će se već osigurati proračunom”, rekao Filipović koji nije znao objasniti odakle će se ta sredstva na koncu podmiriti. Najveći dio tog kolača pripast će upravo nakladnicima. Država je sklopila ugovore sa 46 nakladnika, a kako tvrdi Filipović, najviše će zaraditi Školska knjiga. Budući da je država otkupila najviše njihovih udžbenika, i to 43,9 posto, Školska će knjiga jesen dočekati bogatija za 165 milijuna kuna. Drugi nakladnik čiji će udžbenici biti najzastupljeniji u školama sljedeće godine je Profil s udjelom od 27,3 posto. Prema jednostavnoj računici, posao s udžbencima donijet će im gotovo 103 milijuna kuna. Slijedi nakladnička kuća Alfa sa 11,5 posto udjela udžbenika u školskim klupama i oko 43 milijuna kuna dobiti, te kuća koja tiska isključivo udžbenike za vjeronauk Kršćanska sadašnjost s udjelom od 4,5 posto što iznosi oko 17 milijuna kuna. Država je pak nakladnicima više od polovice tog novca već isplatila kao predujam, a ostatak bi trebali dobiti najkasnije, dodaje, za mjesec dana. “Isplata će biti u nekoliko obroka”, tvrdi ravnatelj Agencije zadužene za školske knjige. Svjesni da je izborna godina, nakladnici su lukavo izbjegli uobičajeni popust od 15 posto, koji su dotada svake godine dogovarali s knjižarama, te su državi kao jedinom kupcu dali ultimatum “uzmi ili ostavi”. Tako su za srednjoškolske udžbenike dali uobičajeni popust od 20 posto, a za osnovnoškolske popust od samo 10 posto.

Posljednji rok
Iako je Ministarstvo obrazovanja posao distribucije obećalo povjeriti knjižarama, zbog čega im prijeti teška zima, na kraju su ga dobile Narodne novine. One će udžbenike distribuirati u sedam županija i u Gradu Zagrebu, dok će u ostatku Hrvatske taj posao pokriti ipak 13 manjih knjižara. Sama će distribucija državu tako na koncu stajati dodatnih 12 milijuna kuna. Inače, jučer je bio posljednji rok za tiskanje posljednjih naslova. Filipović očekuje da će distributeri u sljedećih nekoliko dana sve udžbenike preuzeti kako bi nesmetano mogla krenuti distribucija po školama koja mora biti završena do 3. rujna kad se učenici vraćaju u školske klupe. “Osobe koje ravnatelj rasporedi dijelit će naslove po razredima, a na prvom satu će učitelji i profesori knjige podijeliti đacima. Na njima ostaje da besplatne udžbenike čuvaju kako bi se njima mogle služiti i sljedeće generacije kako ne bi trpjeli pedagoške mjere”, objašnjava Filipović. Ako se pojedini udžbenici sami od sebe raspadnu zbog nekvalitetnog tiska, Filipović je pak najavio i kazne za nakladnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close