Za 27 dana u Remetincu dobio 1000 eura odštete

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2019. u 09:45
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Tuširanje je pritvorenicima dozvoljeno tek jednom tjedno, ćelija se ne prozračuje, a pristup dnevnom svjetlu je ograničen

Zagrebačka odvjetnica Lidija Horvat u kratkom je razdoblju dobila dvije važne presude/odluke, onu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) iz Strasbourga i praktički presedansku odluku Vrhovnog suda (prihvatio je reviziju presude suda drugog stupnja) u slučajevima tužbi zatvorenika zbog loših zatvorskih uvjeta u Hrvatskoj, piše Večernji list.

ESLJP je 31. listopada u slučaju Dušana Ulemeka, kojeg zastupa Lidija Horvat, protiv Republike Hrvatske odlučio da su Ulemeku, koji je bio pritvoren zbog razbojstva, u zagrebačkom Remetincu prekršena prava kada je riječ o članku 3. Europske konvencije o ljudskim pravima, koja kaže da “nitko ne smije biti izložen torturi ili neljudskom, degradirajućem ponašanju ili kazni”. Zato mu je dosuđena odšteta od tisuću eura za 27 dana provedenih u Remetincu.

ESLJP je odbio Ulemeka kada je riječ o kršenju ljudskih prava u kaznionici u Glini, koja je bila sastavni dio iste tužbe. Vrhovni je sud ukinuo presudu Županijskog suda u Sisku koji je poništio prvostupanjsku presudu prema kojoj su tužitelji, bivši zatvorenici u Lepoglavi, Vladimir Jagušt i Marijo Matijević trebali dobiti po 30, odnosno 31 tisuću kuna odštete od države zato što im je u zatvoru bio uskraćen zakonom propisan osobni prostor od četiri četvorna metra, zato što su imali pravo na tuširanje jednom ili dvaput tjedno, zato što su u ćelijama zatvoreni provodili 22 sata dnevno… Vrhovni je sud dosad uglavnom odbijao takve zahtjeve za revizijama.

U slučaju Ulemek odvjetnica Horvat žalila se, naime, ESLJP-u na činjenicu da je Dušan Ulemek u Remetincu bio pritvoren zajedno sa sedam ili čak osam zatvorenika u ćeliji od 21,1 četvorni metar, u kojoj je i sanitarni čvor od 1,57 kvadrata koji je tek djelomično odvojen od ostatka ćelije. Sanitarni čvor u neposrednoj je blizini stola za kojim pritvorenici objeduju, a u tužbi se navodi da se pritvorenicima hrana poslužuje u ćeliji unatoč smradu koji neprestano dopire iz tog WC-a. U Remetincu je Ulemek zajedno s ostalim pritvorenicima u ćeliji provodio 22 sata i imao je pravo tek na dva sata šetnje u zatvorskom krugu. Tuširanje je pritvorenicima dozvoljeno tek jednom tjedno, ćelija se ne prozračuje, a pristup dnevnom svjetlu je ograničen

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close