Za 14 dana znat će se tko traži naftu na kopnu

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2015. u 22:00
Predsjednica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić/ Boris Šćitar/VL/PIXSELL

Barbara Dorić ističe da su u pitanju ugledne svjetske kompanije.

Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić kazala je u subotu da će za dva tjedna biti poznato koje su tvrtke odabrane za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, dodavši kako ne očekuje takav otpor javnosti tim kopnenim projektima kakav je pokrenut zbog projekata u Jadranu.

Iako nije mogla otkriti imena tvrtki koje će dobiti posao, istaknula je da je izuzetno zadovoljna odazivom na natječaj jer riječ je o jakim i uglednim kompanijama s velikim iskustvom u svjetskim okvirima. "Pomalo nas je iznenadio interes, jer su za ukupno šest istražnih polja na području Drave, istočne Slavonije i Save kompanije predale ponude kojima se natječu u 19 različitih, sve redom kvalitetnih, investicijskih projekata", izjavila je Dorić.  Radi se o prvom iz niza planiranih natječaja, ovaj put za područje u rasponu od 2100 do 2600 četvornih kilometara.

Inače, prvo javno nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu otvoreno je 18. srpnja prošle godine u Osijeku.Evaluacija pristiglih ponuda je gotova, dok bi za desetak dana, procjenjuje Dorić, mogla početi javna rasprava o utjecaju na okoliš.  Ugovori s odabranim kompanijama trebali bi biti potpisani najkasnije do 18. srpnja ove godine. S obzirom i na činjenicu da je Slavonija 1970-ih godina bila glavno crpilište plina i nafte, Barbara Dorić ne očekuje otpor javnosti prema novom bušenju tog prostora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close