Mamići i Vrbanović popodne izlaze na slobodu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. srpanj 2015. u 15:47
Foto: Željko Hladika / Pixsell

Zagrebački Županijski sud odlučio je da se Zdravko i Zoran Mamić i Damir Vrbanović mogu braniti sa slobode.

Nedavno uhićeni čelnici Dinama Zdravko i Zoran Mamić te izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović uplatili su na račun sud milijunske iznose kao jamstvo da neće ometati kazneni postupak pa će još danas biti pušteni iz istražnog zatvora da se brane sa slobode, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sudac tog suda Zdenko Posavec potvrdio je Hini da su okrivljenici dostavili obavijest uz preslike uplatnica da su izvršili uplate da depozitni račun suda. Prije nego budu pušteni iz zatvora u Remetincu svi okrivljenici moraju formalno na ročitu zakazanom za 16 sati obećati da neće ometati kazneni postupak, a Zdravko Mamić ni da neće ponoviti kazneno djelo.

Zagrebački Županijski sud odlučio je da se Zdravko i Zoran Mamić i Damir Vrbanović mogu braniti sa slobode u zamjenu za položenu jamčevinu i obećanje da neće ometati kazneni postupak. Zdravko Mamić na slobodu može izaći uz jamčevinu od sedam milijuna kuna, njegov brat Zoran uz položenih četiri milijuna, a Vrbanović uz milijun kuna. To su veći iznosi nego što su oni ranije ponudili sudu.

Prema odluci izvanraspravnog vijeća razlozi za istražni zatvor im i dalje ostaju na snazi, ali je preinačilo odluku sutkinje istrage koja je okrivljenicima odredila istražni zatvor bez mogućnosti da ga se zamjeni jamčevinom.

Mamići su i ranije kao jamčevinu nudili kuću Zorana Mamića vrijednu oko 20 milijuna kuna, no sutkinja istrage nije ju prihvatila kao jamstvo, vjerojatno i zbog 'tereta' koji su na nju upisani.

Vrbanović do sada nije nudio jamčevinu, no do promjene u strategiji obrane došlo je nakon što je otkazao punomoć odvjetniku Darku Maržiću i angažirao Matu Matića, koji je u nekim ranijim slučajevima bio i u odvjetničkom timu Zdravka Mamića.

Četvrti okrivljenik, poreznik Milan Pernar koji je prvi završio u istražnom zatvoru, nije se žalio, neslužbeno zato jer je Uskok u odnosu na njega predložio najmanji broj svjedoka.

Uskokova istraga je pokrenuta zbog sumnje da je nizom nedjela braće Mamić i njihovih suosumnjičenika Dinamo oštećen za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom je klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close