Warner Music ne odustaje od preuzimanje EMI-ja

Autor: Ksenija Končevski , 13. lipanj 2007. u 06:30

Američki diskograf nije obeshrabren EMI-jevim prihvaćanjem ponude Terra Firme

Američka diskografska kuća Warner Music još nije izašla s novom povećanom ponudom za britanskog konkurenta EMI-ja. Naime, krajem svibnja EMI je prihvatio ponudu za preuzimanje koju je uputio privatni investicijski fonda Terra Firma ukupno vrijednu 6,3 milijarde dolara. No Warner Music, čiju je ponudu uprava EMI-a prije toga odbacila, poručuje da i “dalje aktivno razmišlja o ponudi za EMI o kojoj će se naknadno očitovati”. Dobije li ponuda Terra Firme zeleno svjetlo dioničara EMI-ja i regulatora tržišne utakmice, propast će sedmogodišnji pokušaji američkog rivala Warner Musica koji je dugo vremena zainteresiran za preuzimanje britanskog rivala. Međutim, stručnjaci ocjenjuju kako bi četvrti najveći diskograf Warner Music mogao gotovo svakog trena izaći s novom povećanom ponudom za trećeg najvećeg diskografa. Nije isključeno ni da će Warner pristupiti EMI-ju kroz Terra Firmu jer će regulatori tada možda blagonaklonije gledati na spajanje ta dva konkurenta.

O preuzimanju EMI-ja špekulira se posljednjih godinu dana, a predsjednik nadzornog odbora John Gildersleeve je kazao da je EMI u posljednje vrijeme zaprimio brojne ponude za preuzimanje. No ponuda Terra Firme ispostavila se ipak najprivlačnijom “jer odmah donosi gotovinu bez regulatorne nesigurnosti uz minimalni operacijski rizik za kompaniju” te zato što planira EMI zadržati cjelovitim. Tako je EMI u posljednje vrijeme poslovne knjige osim Warner Musicu otvorio na uvid još trima investicijskim fondovima, Fortressu, Cerberusu i One Equity Partnersu. Pad prodaje glazbenih albuma nagnali su predsjednika Uprave EMI-ja Erica Nicolija (koji je prije toga bio na poziciji predsjednika Nadzornog odbora) da u nekoliko navrata ozbiljno razmisli o spajanju s Warnerom smatrajući to dobrim načinom kresanja troškova. Nicoli i njegov kolega iz Warner Musica Edgar Bronfman mlađi ubrzano traže načine za izlaz iz krize u vrijeme kada piratstvo i nezakonito skidanje glazbe nagrizaju prihode diskografa. Združenjem s Warnerom EMI bi držao četvrtinu tržišta, ispred Sony BMG Music Entertainmenta te iza Vivendijeva Universal Musica. Nakon sedmogodišnje bitke u kojoj dvije kompanije nisu uspjele kupiti jedna drugu, američka diskografska kuća Warner Music u veljači je ponovno bila pristupila britanskom rivalu EMI-ju. Uprava EMI-ja je poručila da će posljednji pokušaj spajanja s Warnerom otežati protivljenje regulatora zbog kojih su propali i prijašnji pokušaji združivanja. EMI i Warner prvi su se put pokušali spojiti 2000. pa tri godine poslije. Prošle su godine također zapeli kada su pokušavajući preuzeti jedan drugoga u bitki vrijednoj 4,6 milijardi dolara. To se dogodilo nakon što je u lipnju europski sud poništio odobrenje za spajanje Sonyjeva Sony Musica i Bertelsmannova BMG-a. Ta je sudska odluka poljuljala nadu i u spajanje EMI-ja i Warner Musica. Uprava britanskog EMI-a početkom je godine najavila radikalni plan restrukturiranja poslovanja koji će za posljedicu imati kresanje nekoliko stotina radnih mjesta u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kronologija preuzimanja EMI-ja

2000. Prvi pokušaj spajanja EMI-ja i Warner Musica
2001. EMI zaključio pregovore s Bertelsmannovim BMG-om
2003. EMI pregovara o preuzimanju s investicijskom tvrtkom Blackstone
2006. EMI upućuje ponudu za Warner, koji istovremeno uzvraća ponudom za EMI.
veljača 2007. EMI objavio upozorenje za ostvarenje profita
ožujak 2007. EMI odbio ponudu Warner Musica vrijednu 4,1 milijardu dolara
travanj 2007.
EMI projicira 15-postotni pad prihoda od prodaje glazbe za 2007.
svibanj 2007. Uprava EMI-ja poručila da je zaprimila nekoliko ponuda za preuzimanje, a potom prihvatio ponudio ponudu Terra Firme vrijednu 6,3 milijarde dolara
lipanj 2007. Warner Music naznačuje da bi mogao izaći s novom ponudom za EMI




Komentirajte prvi

New Report

Close