Walter Wolf tvrdi da nema veze s Patrijom

Autor: Saša Vejnović , 04. kolovoz 2008. u 06:30

Finci traže pritvor za Waltera Wolfa i ‘krticu’ u Steyru, Hansa Wolfganga Riedla

Walter Wolf i Hans Wolfgang Riedl mogli bi se uskoro naći iza rešetaka ako se ispuni nalog Okružnog suda u Helsinkiju za njihovo pritvaranje koji je, prema pisanju slovenskog lista Dnevnik, izdan još 14. srpnja. Wolfa finski istražitelji sumnjiče da je za Patriju posredovao u davanju mita kako bi ta finska (državna) kompanija prodala Sloveniji 136 borbenih oklopnih vozila AMV 8×8.

Povjerljivi podaci
Riedl je, pak, osumnjičen za poslovnu špijunažu jer je kao zastupnik konkurentskog proizvođača oklopnjaka, austrijsko-američke kompanije Steyr-Daimler-Puch Specialfahrzeuge, u švicarskoj podružnici, odavao povjerljive podatke Heikkiju Hulkkonenu, jednom od čelnika Patrije. Upravo je Hulkkonen, kao izvršni potpredsjednik tvrtke Patria vozila, lani potpisao ugovor s tadašnjim ministrom obrane Berislavom Rončevićem o nabavci 84 finska BOV-a i sporazum o offsetu s tadašnjim ministrom gospodarstva Brankom Vukelićem (današnjim ministrom obrane). Hulkkonen je nakratko bio pritvoren u Finskoj još početkom svibnja, ali je ubrzo pušten. Ponovno je pritvoren prije tri tjedna, kada je prvi put objavljeno da ga se sumnjiči za povezanost s poslovnim špijuniranjem. Krugovi bliski Steyru tada su Poslovnom dnevniku potvrdili da već duže vrijeme znaju za “krticu” u svojim redovima, ali da to nisu htjeli objaviti kako ne bi dodatno naštetili kompaniji. Tada nam nisu htjeli otkriti njegovo ime, no to je učinio finski sud adresirajući uhidbeni nalog na Hansa Wolfganga Riedla. Slovenski mediji javljaju da istražitelje najviše zanima uloga Wolfa i Riedla od veljače 2004. do prošle godine (slovensko Ministarstvo obrane natječaj za nabavku oklopnjaka raspisalo je u jesen 2005., a ponude Patrije i Steyra otvorene su u travnju 2006. godine). Spekulira se da je Wolf bio veza između ljudi iz Patrije i “krtice” u Steyru ili da je odrađivao poslove za Patriju u Sloveniji. Dok Riedlovo ime u Hrvatskoj ne znači ništa, za Wolfa su čuli gotovo svi. U medijima ga se naziva državljaninom Hrvatske, Austrije i Kanade te se naglašava njegovo slovensko porijeklo.

Surađivao s MORH-om
Široj javnosti postao je poznat 1989. godine kada je Tvornici duhana Rovinj dao ekskluzivno pravo da svoje cigarete nazove njegovim imenom. Wolf je prvi ozbiljan novac zaradio u Kanadi početkom šezdesetih godina kupnjom propalog građevinskog poduzeća s kojim je, kao 28-godišnjak, zaradio svoj prvi milijun. Uložio ga je u naftni biznis pa je uskoro bušotine imao u Nigeriji, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i na Sjevernom moru. Ubrzo se milijun pretvorio u milijardu, a popisu nekretnina uz mali stan u Montrealu dodane su vile u Cannesu i Acapulcu, kuća u Londonu i apartman u Schladmingu. Kasnije i stanovi u Beču i Mariboru te ranč od 7 milijuna četvornih metara u kanadskoj Britixh Columbiji. S hrvatskim Ministarstvom obrane surađivao je devedesetih godina kada je pomagao u nabavci oružja, a ulagati je počeo tek nakon što je na vlast došla Račanova koalicija, no pokazalo se, vrlo neuspješno. Kako ga je u svemu pratila Hypo banka, ona je u konačnici i preuzimala većinu njegovih investicija jer nije otplaćivao podignute kredite. Tako je Hypo banka preuzela bivši Brodoremont Kali jer Wolf nije plaćao kredit, a isto se dogodilo i s pazinskim Purisom. Karlovačka industrija obuće, koju je kupio 2001., završila je u stečaju, a Marasku, poznatog proizvođača pića, također je preuzela austrijska Hypo banka.

Wolf: Nemam veze s oklopnim vozilima

Wolf je za slovensku POP TV odbacio sve optužbe tvrdeći da nikako nije upleten u posao s oklopnim vozilima. ‘Nikad nisam bio u Patriji”’, tvrdi Wolf koji se iz Kanade u Europu planira vratiti krajem kolovoza. ‘Nisam ništa dobio i nitko mi još ništa nije rekao’, kaže Wolf za kojeg je najava o uhićenju glupost.

Komentirajte prvi

New Report

Close