Vukšić: Dio inspektora još nije dobio rješenja o preraspodjeli

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2014. u 11:51
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba danas je zamjerila što zakonska usklađivanja koja se moraju provesti zbog ukidanja Državnog inspektorata početkom ove godine traju predugo.

Saborska oporba danas je zamjerila što zakonska usklađivanja koja se moraju provesti zbog ukidanja Državnog inspektorata početkom ove godine traju predugo, a laburist Branko Vukšić ustvrdio je kako dio inspektora 'raspuštenog' inspektorata preseljenih po ministarstvima, još uvijek nije dobio rješenje o preraspodjeli.

"Moralo se žurnije reagirati s usklađivanjima jer se u proteklom vremenu moglo svašta dogoditi i pitam se dokle ćemo se mi usklađivati te tko će platiti štetu građanima koji se ne snalaze u zadanim okolnostima", zabrinulo je HDZ-ovog zastupnika Stjepana Milinkovića u raspravi o izmjenama Zakona o predmetima opće uporabe.

"Usklađivat ćemo se valjda sve dok ne dođe nova vlast i sjeti se ponovno sve vratiti na staro, u Državni inspektorat", odgovorio mu je laburist Vukšić.

Predložene zakonske izmjene odnose se na usklađenje s novim odredbama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, budući da se u slučaju zdravstveno neispravnih predmeta prema novonastaloj nadležnosti Ministarstva zdravlja sada obavještava Ministarstvo gospodarstva, a ne više Državni inspektorat.

"U obrazloženju se navodi da se izmjene rade kako bi se izbjegla pravna praznina, no ta je praznina već nastala u protekla tri mjeseca", podsjetio je Milinković.

"Dio inspektora iz bivšeg Državnog inspektorata preraspodjeljenih po ministarstvima još nije dobio rješenja o preraspodjeli pa tako oni koji bi trebali provjeravati kako funkcionira sustav ni sami nemaju ugovor o radu", tvrdi Vukšić.

HDSSB-ovac Boro Grubišić inzistira na ozbiljnijem pristupu predmetima opće uporabe među kojima su posuđe, pribor, kozmetika, ambalaža ali i odjeća i dječje igračke, a naveo je i osobni primjer.

"Neki dan sam kupio presvlaku za trosjed, a na njoj je sitnim slovima pisalo 'Otvoriti ambalažu u rukavicama', pa sam se pitao što je onda tek s onim u toj ambalaži i kada sam je otvorio sve je vonjalo po formaldehidu", požalio se taj HDSSB-ovac.

"Inspekcijski nadzor trebali bi obavljati sanitarni inspektori kojih nema dovoljan broj, a mi donosimo zakone bez da smo prethodno osigurali osnovne standarde odnosno ljude koji će osigurati njihovu prvedbu", zamjerao je HDZ-ovac Josip Đakić.

"Zakon dopunjujemo, on je važan za naš život i zdravlje jer su predmeti opće uporabe dio našeg svakodnevnog života, jedemo, pijemo, stojimo i hodamo po njima, o tome ne razmišljamo ali je važno da su oni sigurni za ljudsko zdravlje", poručila je HNS-ovka Sonja Koenig.

Komentirajte prvi

New Report

Close