Vukovaru žele samo uspjeh pa studente i projekte podupiru s milijun kuna godišnje

Autor: Lucija Špiljak , 12. studeni 2019. u 21:59

Zaklada Novo sutra i ove godine financira slavonske studente i razvojne inicijative.

Stvaranje uspješnijeg, obrazovanijeg i humanijeg društva cilj je vukovarske Zaklade Novo sutra koja od 2016. godine djeluje u tri područja: humanost, baština i stipendije.

Osim što stipendiraju studente, također pomažu potrebitim i ugroženim skupinama društva kroz razvojne projekte, projekte vezane uz škole i projekte namijenjene djeci kojima ih stimuliraju na dodatno razmišljanje i razvoj. Djeluju na području cijele Hrvatske, a po pitanju studentskih stipendija bazirani su na studente koji imaju prebivalište u pet slavonskih županija.

Zadržati stupanj izvrsnosti

“Ove godine financiramo pet projekata s iznosima od 300.000, 152.000, 55.000, 50.000 i 40.000 kuna te 13 novih stipendista. Budući da imamo i 25 postojećih stipendista, ukupan donirani iznos i ove godine prelazi milijun kuna. Koliko god možemo, pokušavamo pomoći istočnoj Hrvatskoj s naglaskom na Vukovar jer smatramo da je baš tom kraju pomoć najpotrebnija”, objašnjava nam Davor Relatić, upravitelj Zaklade.

Zakladu je osnovao Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprava energetskih tvrtki Prvo plinarsko društvo d.o.o. i Energia naturalis d.o.o, koje svojim novcem financiraju Zakladu, čija vrijednost svake godine raste zbog donacija u iznosu od milijun kuna. Ove godine proveli su treći ciklus natječaja za financiranje projekata i za studentske stipendije u iznosu od 1500 kuna mjesečno po studentu.

“U obzir dolaze studenti od druge godine nadalje, od tehničkih, društvenih i prirodnih znanosti. Uzimamo u obzir njihovu izvrsnost, ali i socijalni status, a posebno stimuliramo studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta jer smo svjesni povećanih troškova života za vrijeme studija. Moram naglasiti da ih pokušavamo financijski pratiti do kraja njihova studija ako zadrže stupanj izvrsnosti koji tražimo”, kaže Relatić.

U jednoj godini žele financirati manje projekata, ali s izdašnijim iznosima od kojih se zbilja, dodaje, može nešto učiniti.

“Smatramo da financiranje puno manjih projekata nikada ne može polučiti isti uspjeh za zajednicu jer najčešće iznos ne bude dovoljan za financiranje cijelog projekta pa se često ta sredstva ne utroše na pravi način. U odnosu na 2016. sad imamo uhodan godišnji ciklus natječaja za financiranje projekata i stipendiranje studenata koji se raspisuje jednom godišnje, te smo postali prepoznatljivi i među studentima i inicijatorima projekata”, navodi. Ukupne donacije od osnivanja Zaklade su već sada premašile iznos od 3,5 milijuna kuna.

“Korporativno zakladništvo iz godine u godinu postaje sve bolje, tvrtke su svjesne društveno odgovornog poslovanja i žele ulagati i u sredinu iz koje potječu, a onda i u cijelu Hrvatsku”, ističe upravitelj Relatić.

Zadruge i poduzetništvo

Stoga su ponosni na sve realizirane projekte i one koji će se tek realizirati. Među njima je projekt Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara pod nazivom Elektroničko-robotički kabinet u vrijednosti od 240.000 kuna, putem kojeg su opremili jedan od najsuvremenijih elektroničko-robotičkih kabineta u regiji kako bi djeca iz te škole, ali i iz drugih srednjih i osnovnih škola imala priliku učiti na opremi kakvu dosad nisu ni vidjeli. Inicijativu su, navodi Relatić, pokrenuli profesori Boris Ivanković i Zoran Konjević. Izdvaja se i projekt sa svih šest osnovnih škola Grada Vukovara pod nazivom Unaprijedimo učeničke zadruge vrijedan 300.000 kuna kojim, pod vodstvom Osnovne škole Blage Zadre iz Vukovara, svaku školu nastoje stimulirati određenim financijskim iznosom kako bi pribavile osnovna sredstva za rad školske zadruge, s obzirom na to da su neke zadruge upravo zbog nedostatka novca bile zapostavljene, u mirovanju ili nisu bile ni aktivne.

 

1500 kuna

iznos je mjesečne stipendije za studente od 2. godine studija različitih profila

“Smatramo da je školska zadruga odlična prilika da djeca u ranoj dobi otkriju čari kreativnosti, stvaralaštva, a samim time i nekog oblika poduzetništva jer se često rukotvorine koje sama proizvedu prodaju kako bi školska zadruga bila samoodrživa”, objašnjava Davor Relatić.

U travnju sljedeće godine Novo sutra će objaviti novi ciklus natječaja za stipendije i financiranje projekata, u sklopu kojeg očekuju još više prijava i kreativnih projekata, kao i da će donacije ponovno premašiti milijun kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close