Vukovarsko-srijemska županija u cijelosti očišćena od mina

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2016. u 15:13
Vukovarsko-srijemska županija

Za ovaj veliki posao je utrošeno 818,8 milijuna kuna od toga 53% iz državnoga proračuna, 20%, su investitori odnosno pravne osobe, 15% Svjetska banka i donatori s udjelom od 12%. – See more at: http://www.vusz.hr/novosti-najave-i-sluzbene-obavijesti/vukovarsko-srijemska-zupanija-u-cijelosti-ociscena-od-mina#sthash.bIFkJ8Mk.dpuf

U palači Srijem u Vukovaru danas je svečano obilježen završetak razminiranja Vukovarsko–srijemske županije.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Dražena Jakopeca, župana Bože Galića, saborskog zastupnika i izaslanika Predsjednice RH Drage Prgometa te potpredsjednika Hrvatskog sabora i izaslanika Predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanadera, održana je kratka prezentacija koju je izlagao pomoćnik ravnatelja HCR-a Tomislav Ban pod nazivom „Rješavanje minskog problema Vukovarsko-srijemske županije“.

Potom je Potvrdu o razminiranosti Vukovarsko-srijemske županije, županu Boži Galiću uručio ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Dražen Jakopec, koji je rekao kako su sada stvoreni uvjeti za gospodarsku revitalizaciju poljoprivrednih i šumskih površina.

Župan Galić istaknuo je kako je zahvaljujući dobroj suradnji s HCR-om i načelnicima općina, te uz veliku pomoć Vlade RH i donatora učinjena velika stvar za našu županiju. Podsjetio je kako je najviše bilo miniranog poljoprivrednog zemljišta i šuma, a da se završetkom razminiranja više ne moraju izdvajati velika sredstva za tu aktivnost, što je bilo važno za pokretanje gospodarstva, već se Županija može okrenuti razvojnim projektima.

Stanje minski sumnjivog područja nakon cjelokupnog izvida i provedenog razminiranja iznosilo je ukupno 107,2 km², odnosno 4,4% ukupne površine županije, i bilo je obilježeno sa 783 table minske opasnosti. To znači kako je minski sumnjivo područje obuhvaćalo 19 gradova i općina, odnosno 63,3% od ukupnog broja gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije.

Razminiranje je počelo odmah nakon rata i 17.797 minsko-eksplozivnih sredstava je uklonjeno, i čak 7.246 je bilo neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Za ovaj veliki posao je utrošeno 818,8 milijuna kuna od toga 53% iz državnoga proračuna,  20%, su investitori odnosno pravne osobe, 15%  Svjetska banka i donatori s udjelom od 12%.

U minskim poljima na području naše županije nakon rata stradalo je 116 osoba, od kojih je 41 osoba poginula.   

Vukovarsko-srijemska županija je treća županija kojima je u cijelosti riješen minski problem

Komentirajte prvi

New Report

Close