Vukovarsko-srijemska županija dobila strategiju razvoja turizma do 2020.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 15:42
Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Vukovarsko-srijemska županija ima sve pretpostavke da do 2020. godine ostvari stopu turističkog rasta između tri i pet posto.

Vukovarsko-srijemska županija ima sve pretpostavke da do 2020. godine ostvari stopu turističkog rasta između tri i pet posto, uz uvjet da se broj postelja na godinu poveća za 250, a popunjenost kapaciteta sa 40 na 80 dana u godini, rečeno je u četvrtak na sjednici skupštine Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je usvojena i Strategije razvoja turizma županije od 2015. do 2020.

Strategiju su izradili konzorcij za razvoj "Adria" iz Poreča i Visoka poslovna škola s pravom javnosti Višnjan.

Voditelj projekta Zdenko Tomčić ističe kako strategijom predviđeni model razvoja turizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji na godišnjoj razini predviđa rast popunjenost turističkih kapaciteta od 10 posto, osobne potrošnje od 8 do 10 posto, turističkog prometa 15 posto, otvaranje novih 100 do 150 radnih mjesta te naglašenu ulogu turizma u razvoju ruralnog prostora i poljoprivrede.

"Turistički proizvod ovdje mora biti formiran na bazi autohtonosti i tradicije područja te ujednačen", kazao je Tomčić dodajući kako bi, ako se slijedi strategija, broj noćenja u županiji sa sadašnjih oko 84.000 do 2020. narastao na više od 306.000.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutačno ima 2.080 turističkih postelja, a planira se porast od 1.750 postelja do 2020. godine, a u strategiji se navodi i kako bi se ukupni prihodi od turizma s prošlogodišnjih šest milijuna na 41 milijun eura u 2020. godini.

Strategijom je predviđeno i da se u idućih sedam godina na području županije ponuda novih 30 turističkih proizvod.

"Da bi sve to ostvarili vi ovdje jednostavno morate naučiti disati turistički, razmišljati turistički i djelovati turistički", poručio je Tomčić.

U raspravi koja je uslijedila čula su se i mišljenja da za dobar turistički razvoj nisu potrebne nikakve strategije već odlučnost i volja, kao i da je strategija realna i korektna, itd.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić (HDZ) kazao je kako mu je iznimno bitno da strategija ne postane kočnica razvoja turizma u županiji.

Županiji još puno toga nedostaje, od kvalitetnih cesta i biciklističkih staza do raznovrsnije turističke ponude, svjestan je Galić koji smatra da strategija predstavlja dobar put kako bi se stanje u turizmu ne samo poboljšalo već tu gospodarsku granu pretvorilo u značajnu polugu razvoja Vukovarsko-srijemske županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close