Vukovar ulaže u istraživanje geotermalnih izvora

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2017. u 21:59
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava/D. J. /PIXSELL

Iz gradskog je proračuna za studiju izdvojeno 62.500 kuna, a za geofizička istraživanja na Olajnici i u Borovu naselju trebalo bi osigurati dodatnih tri milijuna kuna.

Vukovarske gradske vlasti pokrenule su projekt istraživanja mogućnosti pronalaska geotermalnih izvora na području Vukovara, u sklopu kojega je izrađena studija iz koje se zaključuje da je na području grada moguće izravno korištenje geotermalne energije.

"U istraživanjima na postojećih sedam bušotina, koje datiraju iz sredine prošlog stoljeća, pronađena je voda čiji je kemijski sastav pogodan za korištenje. Dubine bušotina iznose od 877 metara, gdje je maksimalna temperatura 42 stupnja i do 1750 metara gdje je maksimalna temperatura 82 stupnja", kazala je Staša Borović iz Hrvatskog geološkog instituta.

Istraživanja bi se radila na gradskom zemljištu u blizini višestambenih objekata u četvrtima Olajnica i Borovo naselje, kako bi se geotermalna energija iskoristila za grijanje stanova u tim naseljima te obližnjih sportskih i gospodarskih objekata i poslovnih zona. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kaže da je grad za izradu studije izdvojio iz proračuna 62.500 kuna dok bi za geofizička istraživanja trebalo osigurati dodatnih tri milijuna kuna.

Bušenje je najskuplje, a cijena po bušotini procjenjuje se na oko 15 milijuna kuna. "Radimo vrlo ozbiljno na ovom kapitalnom projektu. U slučaju pozitivnih rezultata očekujemo niže cijene grijanja za građane u višestambenim objektima, kao i nižu cijenu energije za gospodarstvo i ustanove u vlasništvu Grada Vukovara te povećanje gradskih prihoda", rekao je Penava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close