Vukčević: tražit ćemo od ICTY-ja dokaze iz predmeta Stanišić-Simatović

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. svibanj 2013. u 08:39
Photo: EPA/Martijn Beekman

Haaški sud je u četvrtak nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine tražit će od Haaškog tribunala (ICTY) dokaze iz predmeta protiv bivših dužnosnika Službe državne sigurnosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija jer su mnogi zločini spomenuti u tom slučaju već predmet predistražnih postupaka u Srbiji, navedeno je u četvrtak u priopćenju tužiteljstva u povodu oslobađajuće presude Stanišiću i Simatoviću u Den Haagu.

"Mnogi od zločina koji su spomenuti u tim optužbama predmet su predistražnih postupaka u Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije, u kojima se trudimo otkriti neposredne počinitelje i nalogodavce, i zbog toga ćemo tražiti od Tribunala u Den Haagu dokaze i iz ovog predmeta", istaknuo je tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

On je, u povodu oslobađajuće presude ICTY-ja Stanišiću i Simatoviću podsjetio da je to bio "jedan od najdužih postupaka pred Haaškim tribunalom, zbog dosta složenih pravnih pitanja na koje je sud trebao pružiti odgovore".

"U konkretnom slučaju, stajalište Raspravnog vijeća (ICTY) je da optuženi nisu krivi za zločine neposrednih počinitelja koje im je na teret stavilo Tužiteljstvo Haaškog tribunala, kao i da nisu imali kriminalnu namjeru za provođenje zajedničkog zločinačkog pothvata", navedeno je u izjavi.

Haaški sud je u četvrtak nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH koje su počinile srpske paravojne jedinice.

Sud je također većinom glasova utvrdio da Stanišić i Simatović nisu imali namjeru pridonijeti ostvarenju navodnog udruženog zločinačkog pothvata kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske te BiH od 1991. do 1995.

Komentirajte prvi

New Report

Close