Vujčić uspio braniti tečaj kune samo 45 sekundi

Autor: Ana Blašković , 25. siječanj 2015. u 22:01
Guverner Boris Vujčić/Robert Anić/PIXSELL

Devizna intervencija središnje banke koja je povukla 2,5 milijarde kuna iz opticaja tek je privremeno donijela stabilizaciju tečaja.

Neprekidni pritisci na vrijednost kune, prošlog tjedna su kulminirali deviznom intervencijom kojom je Hrvatska narodna banka povukla crtu i obranila tečaj na 7,697 kuna za euro.

Koliko su jake sile koje guraju tečaj najbolje oslikava činjenica da je povlačenjem 2,5 milijarde kuna iz opticaja, ugrubo oko trećine dnevnog viška likvidnosti, središnja banka stabilizirala kunu na oko 45 sekundi, nakon čega je on ponovno počeo rasti, doznajemo. Zbog toga na tržištu ne odbacuju mogućnost nove intervencije središnje banke u narednim danima. Premda je u četvrtak HNB nakon godinu dana od posljednje operacije, posegnuo za 326,2 milijuna eura deviznih rezervi, u petak je na tečajnici jedan euro ponovno poskupio premašivši 7,7 kuna. Domaća valuta i u narednom periodu ostaje izložena deprecijacijskim pritiscima. S jedne strane, traje nastavak razduživanja privatnog sektora, a očekuje se i pogoršanje trendova u robnoj razmjeni.

S druge strane pak, tržište trese neizvjesnost oko rješenja problema dužnika u švicarskom franku pri čemu sa svih strana pljušte prijedlozi rješenja, među kojima i oni ekstremni koji bi mogli istopiti devizne rezerve te rezultirati teško sagledivim posljedicama na cjelokupni financijski sustav. Zbog ECB-ove najave tiskanja novca euro je potonuo prema franku, pa posljedično i kuna, pa za jedan franak treba izdvojiti 23 posto više kuna nego prije tjedan dana. Iako je Sabor izglasao zamrzavanje franka na 6,39 kuna na godinu dana, to će se na tečajnicama vidjeti tek za nekoliko dana. 

Euro kao 2004.

Nastavak klizanja kune

Kuna je u petak oslabila prema prema dolaru, funti i franku. Porastavši 0,16 posto, tečaj eura prešao je 7,7 kuna, razinu s kraja siječnja 2004. Prema američkom dolaru kuna je oslabila 3,65 posto, funti 2,34 posto, a franku za 1,8 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 6,8599 kuna, najviše od rujna 2003. Srednji tečaj franka na tečajnoj listi HNB-a dosegao je 7,8588 kuna što je gotovo 23 posto više nego prošlog tjedna.

Komentari (9)
Pogledajte sve

nije sadam nego gadafi. rusi su valjda malo pametniji i ne kockaju se sa povjerenjem ali da su mnoge njihove firme prešle na druge valute to je činjenica. najveći proizvođač nikla na svijetu se prebacio na južno korejsku valutu itd.


Vlasti Irana su obavjestili da više ne koriste američki dolar u transakcijama s drugim zemljama, izjavio je 24. siječnja zamjenik predsjednika Centralne banke ove zemlje Gholamali Kamyab.
"U trgovinskoj razmjeni sa stranim zemljama Iran koristi druge valute, uključujući kineski juan, euro, rusku rublju i južnokorejski von", izjavio je Kamyab, a prenosi agencija "Tasnim".

Koliko se sjećam i Sadam je želio uvesti plaćanje u EUR pa su ga odmah eliminirali. Zašto npr. Rusi ne izbace USD??

Vlasti Irana su obavjestili da više ne koriste američki dolar u transakcijama s drugim zemljama, izjavio je 24. siječnja zamjenik predsjednika Centralne banke ove zemlje Gholamali Kamyab.
“U trgovinskoj razmjeni sa stranim zemljama Iran koristi druge valute, uključujući kineski juan, euro, rusku rublju i južnokorejski von”, izjavio je Kamyab, a prenosi agencija “Tasnim”.

kol. rita

EUR/USD
1.1266 +0.0063 (+0.56%)

EUR/CHF
1.0076 +0.0246 (+2.51%)

New Report

Close