Vujčić: Što je veća konkurencija, banke će nuditi bolje i jeftinije usluge

Autor: Poslovni.hr , 24. prosinac 2012. u 13:14
Boris Vujčić (Photo: Jurica Galoic/PIXSELL)

Vujčić inzistira da oni ‘koji su nakon pada rejtinga počeli zazivati devalvaciju i inflaciju mogu dodatno produbiti krizu i destabilizirati zemlju’.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u intervjuu za časopis Banka poručuje da se „nakon smanjenja kreditnog rejtinga države propale ideje prošlosti ponovo agresivno guraju kao rješenje za hrvatske gospodarske probleme, odnosno kao supstitut neophodnoj fiskalnoj konsolidaciji i strukturnim reformama".

Vujčić inzistira da oni “koji su nakon pada rejtinga počeli zazivati devalvaciju i inflaciju mogu dodatno produbiti krizu i destabilizirati zemlju”. Loše ekonomske ideje su “poput žohara”, kaže guverner, “taman pomislite da ste ih se riješili a oni ponovo počnu puzati van”.

U njegovom području, u upravljanju bankovnom industrijom, jedan od prvih poteza novog guvernera bio je usmjeren prema zaštiti potrošača, uvođenje mogućnosti prijenosa kredita iz banke u banku bez naknade, piše Banka. Takvih će poteza biti još:

– Jedan od prioriteta je zaštita potrošača, a njih se najbolje štiti povećavanjem konkurencije. Što je veća konkurencija, banke će nuditi bolje i jeftinije usluge. Tržište je prilično konkurentno, no manje nego prije početka krize, kad su cijene nekih kredita pale čak ispod razine zemalja sa daleko nižim rizikom, poput Njemačke. Što se proizvoda tiče, rekao bih da je konkurencija veća na području štednje i kredita, nego na području naknada.

Komentirajte prvi

New Report

Close