Vujčić o uvođenju eura: Relativno brzo poslat ćemo pismo namjere

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2018. u 09:03
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Bliska suradnja podrazumijeva da će najveće domaće banke nadzirati Europska središnja banka.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić najavio je da će Hrvatska uskoro poslati pismo namjere vezano za uvođenje eura.

"Prvi je korak ulazak u ERM II. Slanje pisma namjere za ulazak u tečajni mehanizam ERM II trebalo bi uslijediti relativno brzo. Uz formalno iskazivanje namjere ulaska u tečajni mehanizam, u pismu će biti opisane i sve aktivnosti koje se planiraju da bi Hrvatska postala vjerodostojna kandidatkinja za tečajni mehanizam. Sam ulazak u ERM II vjerojatno bi se mogao dogoditi otprilike godinu dana nakon slanja pisma namjere, dakle negdje tijekom 2020. godine", kazao je Vujčić u razgovoru za Večernji list.

Pojasnio je što taj korak podrazumijeva: " Formalnih kriterija za ulazak u ERM II nema, ali sadašnje članice europodručja moraju prihvatiti Hrvatsku kao dobru kandidatkinju. Jedini dodatni zahtjev za ulazak u tečajni mehanizam je pristupanje u tzv. blisku suradnju s Jedinstvenim nadzornim mehanizmom (SSM). Bliska suradnja podrazumijeva da će najveće domaće banke nadzirati Europska središnja banka. Uspostavljanje bliske suradnje podrazumijeva niz zakonskih, a potom i operativnih i tehničkih priprema i stoga traži određeno vrijeme. Pismom namjere obvezat ćemo se i na provedbu određenih dodatnih mjera iz područja ekonomske politike za koje vjerujemo da će Hrvatsku učiniti vjerodostojnom kandidatkinjom za tečajni mehanizam. Provedbu tih mjera evaluirat će Europska središnja banka i Europska komisija te bi nam njihova pozitivna ocjena tada trebala otvoriti vrata za slanje službenog zahtjeva za ulazak u tečajni mehanizam. U sadašnjem trenutku mi smo nadomak početku razgovora s našim partnerima iz EU o sadržaju pisma namjere."

Komentari (7)
Pogledajte sve


Kaj to znači da će se ova poluhljebnička institucija ukinuti?

A koja se to točno centralna banka ukinula u nekoj od zemalja eurozone ?



@zez1
, nažalost nisi pročitao pristupni ugovor. Hrvatska se obavezela ući u eurozonu, kad ispuni uvjete. Inače hvala bogu da će se ukinuti kuna. Zamisli samo, Končar ugovara posao recimo od 10 mio. € i kalkulira s 7,50 kn za jedan €, a danas je tačaj 7,34 kn. Znači , umjesto 75 mio. kn dobiju od banke 73,4 mio. kn. Na ljeto neće dobiti ni 7,20 kn za €.

Mnogi su u Europskoj uniji pa nisu prihvatili Euro kao sredstvo plaćanja.

Končar ako ne zna planirati tečaj euro/kuna, neće znati niti euro/dolar.
Pa što se ne obrate HNB-u i traže od njih da drže tečaj stabilan 1eur=7,5 kuna.
Jer HNB može utjecati na stabilnost kune.

Ako pređemo na na EURO HNB treba ukinuti jer više ne postoji smisao njezinog postojanja.


Kaj to znači da će se ova poluhljebnička institucija ukinuti?

Naravno da ne, dapače opet pojačano zapošljavaju…

boli khurac ikoga za hrvatsku više. moji bi se prevrtali u grobu. prošla su ta vremena: gladni viču: živjela hrvatska! ostat će zastava i grbina kao trade mark. i to je previše.

New Report

Close