Vujčić: Ne pitajte što može HNB, nego krenite u reforme

Autor: Ana Blašković , 18. veljača 2013. u 11:16
PIXSELL

Likvidnosti ima dovoljno, kamate su povijesno niske, a ključ rasta su reforme, kazao je guverner Boris Vujčić.

Već sam umoran od stalnih ponavljanja, no ako treba ponovit ću i stotinu puta. HNB radi sve što može i više od toga donijelo bi više štete nego koristi”, ustvrdio je guverner Boris Vujčić otvarajući drugu po redu konferenciju o strukturnim reformama. Guvernerova opaska odgovor je na žestoku paljbu zastupnika nakon što je njegov zamjenik Relja Martić u Saboru predstavio polugodišnju informaciju o financijskom stanju države za prvih šest mjeseci prošle godine.

Vujčić je podsjetio da HNB održava pet milijardi kuna viška likvidnosti u sustavu zbog čega su kamatne stope na povijesno niskim razinama zbog čega i država plaća najniže prinose na zaduživanje putem trezorskih zapisa. Visoka likvidnost omogućila je HBOR-ove programe kod kojih su kamatne stope prosječno dva postotna boda niže, a uz sve to središnja banka kao temeljni cilj drži nisku inflaciju i stabilni tečaj štiteći klijente koji imaju kredite uz valutnu klauzulu od zapadanja u još veće probleme.

Vujčić nije ostao dužan ni na kritike s Markovog trga da HNB pogoduje interesima banaka. “Da, štitimo bankarski sustav u kojem građani drže svoj novac; vidjeli smo što se događa u zemljama gdje su banke u problemima. Budući da je 80 posto depozita u stranoj valuti, to nam znatno smanjuje dosege monetarne politike”, rekao guverner ponovivši da su strukturne reforme ključ održivog rasta u budućnosti.

Pod moderatorskom palicom nekadašnjeg guverera, danas glavnog ekonomista PBZ-a Marka Škreba, na okruglom stolu o poslovnom okruženju raspravljali su neki od najvećih ulagača. Čelnik Plive Tihomir Orešković rekao je da je njegova matična kompanija Teva, uz Hrvatsku, odlučila investirati samo na dvije lokacije u svijetu. “U Hrvatskoj, Kini i Indiji investicije su krenule u isto vrijeme. Dok smo mi pribavili dozvolu, ostali su već krenuli u proizvodnju”, ilustrirao je Orešković svakodnevicu rijetkih ulagača. Novca za ulaganja ima Adris koji mjerka energetski sektor i osiguravatelje, a prepreka poslovanju je ovisnost duhanske industrije o – Ministarstvu financija.

“Nas muče stihijske promjene trošarina kad god državi zatreba novca, a to ne utječe samo na nas već i na crno tržište”, požalio se predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković. Dok se većina poduzetnika veseli ulasku u EU, TDR procjenjuje da će im to donijeti godišnju štetu od 10 milijuna eura zbog izlaska iz Cefte. U Agrokoru zato već 10 godina rade na konkurentnosti. “Ne treba se zavaravati da će se nešto dramatično promijeniti ulaskom u EU”, kaže potpredsjednik Damir Kuštrak.

Jedna od mlađih kompanija, ali prvak u inovacijama, Dok-ing suočen je pak s manjkom stručnjaka. “Za budućnost tvrtke brine nas što naprosto nema dovoljno kvalitetnih ljudi”, istaknuo je je čelnik tvrtke Gordan Kolak. 

Uskoro na Vladi: Uredba o poticanju ulaganja

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je dovršetak zakonskog okvira za konkurentnost. Zbog Zakona o strateškim investicijama, rekao je Vrdoljak, “izgubit će se tema korupcije u poslovanju u Hrvatskoj”. Najavio je da će idućeg tjedna Vlada naposlijetku donijeti uredbu o poticanju investicija. Svoj navodni sukob s ministrom Gordanom Marasom oko uredbe nije komentirao.

 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Aaaaa onda dobro.Pa mogu ti odma rec da Cacic nije uspio.A meni ne treba Valentic da zbrojim dva i dva.



A Ti se baviš drukanjem za Kradeze, naporan si čovječe. [emo_smijeh]

Kradeze je za ove mila majka.Koliko god nesposobni i kradljivi bili za ove su TV u boji. Kvragu vise ovakvi sposobni i posteni.Vratite nam nase nesposobne lopove.S njima je bilo bolje.
[/quote]

http://www.057info.hr/vijesti/2012-10-03/valentic-moli-boga-da-linic-i-cacic-uspiju-jer-hdz-nije-spreman


A Ti se baviš drukanjem za Kradeze, naporan si čovječe. [emo_smijeh]

Kradeze je za ove mila majka.Koliko god nesposobni i kradljivi bili za ove su TV u boji. Kvragu vise ovakvi sposobni i posteni.Vratite nam nase nesposobne lopove.S njima je bilo bolje.

A Ti se baviš drukanjem za Kradeze, naporan si čovječe. [emo_smijeh]

New Report

Close