Vujčić: Europska bankarska unija nas se itekako tiče

Autor: Poslovni.hr , 14. listopad 2012. u 12:23
Boris Vujčić (PXL)

Hrvatska budućnost je snažno vezana uz sudbinu nove europske bankarske unije…

"Sukob na liniji Lagarde – Schäuble oko politike štednje između MMF-a i Europske Unije definitivno je ovdje najjača tema u svim neformalnim razgovorima", rekao za Jutarnji list telefonom iz Tokija guverner HNB-a Boris Vujčić.

U Japanu se naime održava godišnja skupština Svjetske banke i MMF-a, a hrvatsko izaslanstvo predvode Vujčić i ministar financija Slavko Linić. O ostalim pregovorima u kojima aktivno sudjeluje Hrvatska Vujčić jučer nije bio spreman govoriti, jer osim čvrsto naguranog rasporeda sastanaka ništa još nije definirano, a Slavko Linić telefonom je cijeli dan ostao nedostupan, navodi Jutarnji list.

Hrvatska budućnost je čvrsto vezana uz sudbinu nove europske bankarske unije – također čvrsto oslonjene na zacrtanu politiku štedljivosti i monetarne sigurnosti – o čijoj se strukturi također raspravlja na marginama tokijskog zasjedanja, piše list. Očekuje se da će unija zaoštriti uvjete bankarskog poslovanja u svim zemljama EU, pogotovo onima koje nisu u eurozoni. "Kako mi sljedeće godine ulazimo u EU, a ostajemo izvan eurozone još jedno ozbiljno razdoblje, to se nas itekako tiče jer može dovesti do značajnih materijalnih posljedica", rekao je Vujčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close