VTS sa 20.000 zaostataka za dvije godine bit će ažuran

Autor: Suzana Varošanec , 18. ožujak 2016. u 07:18
U proračunu više novca za učinkovitiji Visoki trgovački sud/Thinkstock

Ministar Šprlje razmatra kadrovsku popunjenost i kretanje broja riješenih i zaprimljenih predmeta.

U prijedlogu državnog proračuna za 2016. za trgovačke sudove planirani proračunski izdatak isti je kao lani – 78,8 milijuna kuna, no proračun Visokog trgovačkog suda veći je za oko 13%. Njegov je proračun za ovu godinu planiran u iznosu od 20,96 milijuna kuna, od čega se 19,64 milijuna odnosi na bruto plaće.

 

19.250neriješenih

predmeta ima VTS na kraju veljače ove godine

To je čak 2,5 milijuna kuna više nego lani, i doznajemo, posljedica je kadrovskog jačanja koje je počelo lani. Kako bi se ubrzalo rješavanje zaostataka i postigla ažurnost kroz dvije do tri godine, bivši je ministar pravosuđa Orsat Miljenić intervenirao: na VTS je privremeno upućeno pet sudaca sa trgovačkih sudova. Trajno pojačanje od sedam sudskih savjetnika stiglo je, pak, s Visokog upravnog suda. Započeti proces nastavit će se i u ovoj godini, a kako doznajemo, riječ je o zaostacima koji su posljedica konstatnog povećanja broja novih predmeta, koje nije pratilo i kadrovsko jačanje. Tako je VTS na kraju 2015. imao 20.221 neriješenih predmeta, i to unatoč tome što suci pojačano rade, prosjek norme iznosi 122,5% te je za 27 posto porastao broj riješenih predmeta u 2015. u odnosu na 2014.

Brigu o tome vodi i novi ministar Ante Šprlje i, doznajemo, da Ministarstvo pravosuđa razmatra stanje na VTS-u, kako u pogledu kadrovske popunjenosti, tako i podataka o broju predmeta koji su zaprimljeni i riješeni u prethodnom razdoblju. Posebna pažnja usmjerena je na zaostatke, a konkretne pojednosti  pripremaju se u tzv. novom Akcijskom planu za pravosuđe, koji će obuhvatit i trgovačko sudstvo. Ministar pravosuđa i ministarstvo, doznajemo, poduzimaju sve mjere u skladu s odredbama važećih propisa kako bi se smanjio broj neriješenih predmeta na VTS-u, skratilo vrijeme trajanja sudskih postupaka na trgovačkim sudovima i povećala njihova efikasnost.

 

85posto

više riješenih predmeta u prva dva mjeseca 2016.

Također, u svrhu unaprjeđenja rada u planu su i izmjene zakonskih odredbi koje reguliraju navedenu tematiku, čime bi se riješili svi kadrovski problemi. No, neslužbeno se doznaje da bi, uz izbor dva nova suca koji se očekuje, VTS na ispomoć dobio još tri suca i dva savjetnika sa zagrebačkog Trgovačkog suda. Zbog manjka prostora, oni bi radili za VTS, ali bi to obavljali na TS u Zagrebu. Pozitivne pomake VTS-a registrirala je i EK u posljednjem izvješću. To se nastavlja te je na temelju poduzetih mjera preraspodjele predmeta u siječnju i veljači ove godine VTS imao 10% manje neriješenih, a oko 85% više riješenih predmeta, potvrdio nam je predsjednik VTS-a Mario Vukelić.

"Stanje na kraju veljače je oko 19.250 neriješenih predmeta. Jedna trećina predmeta riješi se u roku od mjesec dana, a polovica u roku od šest. Više od 50% predmeta su hitni po različitim zakonskim osnovama. U proteklih pet godina za 56% povećali smo kvalitetu odluka u odnosu na ranije razdoblje, pokazuju to odluke Vrhovnog suda. Značajno smo smanjili stare predmete, na to se posebno pazi, a očekivano vrijeme rješavanja predmeta lani je smanjeno za 8 mjeseci te se ove godine predviđa daljnji napredak", kaže Vukelić.

Komentirajte prvi

New Report

Close