Vrtovi Lunjskih maslina dobivaju prezentacijski centar

Autor: Marta Duić , 07. kolovoz 2016. u 22:00
Lunjske masline privlače i turiste/L. Stanzl/PIXSELL

Završena druga faza projekta vrijednog 1,5 milijuna kuna.

U Lunu na otoku Pagu danas će se u Vrtovima lunjskih maslina svečano otvoriti prezentacijski centar, pojila Donje lokve i amfiteatar.

Riječ je o drugoj fazi projekta koja je obuhvatila uređenje prezentacijskog centra u prostoru recepcije Vrtova lunjskih maslina, uređenje postava prezentacijskog centra, izgradnju i uređenje informativno-edukativne promatračnice, odnosno amfiteatra namijenjenog održavanju kulturnih manifestacija. te uređenje autentičnog pojila Donje lokve. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna kuna, sufinanciralo ga je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz NIP program, zajmom Svjetske banke.

Odobrena sredstva u prvoj fazi iznosila su oko 600.000 eura, 75 posto sufinancirala je Europska unija kroz predpristupni program IPA, a preostalih 25 posto Grad Novalja i Turistička zajednica. Vrtovi Lunjskih maslina privlače turiste, koji su oduševljeni autohtonim otočnim proizvodom i samom destinacijom.

Među mnoštvom stabala maslina svojom se jedinstvenošću posebno izdvaja oko 1500 stabala divlje masline, a kako je posrijedi jedino područje takve vrste na Jadranu, ne čudi da je još 1963. godine zaštićeno i proglašeno botaničkim rezervatom. Sam projekt Vrtovi lunskih maslina započeo je 2010. godine, a cilj je bio zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti te promocija toga jedinstvenog krajolika.

Komentirajte prvi

New Report

Close