Vrijeme je da osobe s invaliditetom postanu dio medijskog prostora

Autor: Marta Duić , 19. svibanj 2014. u 13:11
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Neven Jurina Tomić student je diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti te vanjski student na Dramskoj akademiji. Pri samom rođenju dobio je celebralnu paralizu. Kako sam kaže to je stanje koje mu ograničava i usporava određene pokrete, a ne bolest koja ga određuje.

Neven Jurina Tomić student je diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti te vanjski student na Dramskoj akademiji. Pri samom rođenju dobio je cerebralnu paralizu. Kako sam kaže to je stanje koje mu ograničava i usporava određene pokrete, a ne bolest koja ga određuje. Trenutno radi na diplomskom radu na temu „Integracija osoba s invaliditetom u glumi i televiziji“ te vodi i uređuje emisiju za osobe s invaliditetom na Z1 televiziji  na volonterskoj bazi.

Kakav je bio odnos učitelja/profesora i razrednih kolega kroz vaše osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje?

Moram priznati da i nije bilo neke velike razlike u odnosu nasuprot drugih učenika. Naravno, išao sam po redovnom programu i moja generacija učenika s invaliditetom je prva koja je tako završila osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje u Rijeci, s time da sam maturirao u Upravnoj školi u Rijeci koja je pri Ekonomskoj školi.

 Na koje ste probleme naišli tijekom faxa i kako ste se s njima nosili?

Što se tiče mog fakultetskog obrazovanja koje je sada već pri kraju nisam imao nekih velikih problema, osim što sam prva osoba s invaliditetom koja je završila televizijski smjer na preddiplomskom studiju političkih znanosti kod profesorice Tene Perišin.

 Zašto baš Fakultet političkih znanosti?

Fakultet političkih znanosti, smjer novinarstvo, upisao sam prvenstveno radi smjera televizije. Mislim da je došlo vrijeme da  osobe s invaliditetom postanu integrirane u medijski prostor bez obzira na invaliditet. S obzirom na to da na Akademiju dramskih umjetnosti nisu primali osobe s invaliditetom zbog toga sam upisao televizijski smjer na fakultetu političkih znanosti.

Tema Vašeg diplomskog rada usko je povezana s osobama s invaliditetom. Recite nam nešto o tome?

Sama tema diplomskog rada se sastoji od tri dijela: dokumentarni film pod radnim naslovom „Od snova do stvarnosti“ i predstava koja isto govori o integraciji osoba s invaliditetom te obrana pisanog djela diplomskog rada. Mentori diplomskog rada su Dubravka Crnović Carić iz dramske akademije i Sanjin Dragojević s fakulteta političkih znanosti. S obzirom na to da sam kod prof. Tene Perišin završio preddiplomski studij, smjer televizije, logično je da sam izabrao baš tu temu jer me gluma i televizija jako zanimaju.

Kakav je bio odnos kolega i profesora na fakultetu s Vama? Kako su Vam pomogli?

Što se tiče odnosa kolega i profesora prema meni, nisam imao nekih većih problema. Na početku samog studija možda je bilo nekih malih poteškoća, ali predrasude su tu da se ruše. Kolege i kolegice su bili prema meni prijateljski raspoloženi te sam sada s nekima na kraju fakulteta ostao dobar. Što se tiče Dramske akademije, s obzirom na to da sam tamo vanjski student i slušam izborne kolegije, tu mi kolege i kolegice puno pomažu u kretanju jer sam polupokretan s obzirom na to da Dramska akademija baš nije prilagođena za osobe s invaliditetom. Uvijek je bitno  imati podršku među kolegama i prijateljima, iako to ne ovisi isključivo o mom invaliditetu –  ja imam invaliditet, a nema on mene.

Kada razmišljate o stalnom zaposlenju u budućnosti, gdje se vidite?

Puno sam toga volontirao i nešto malo radio tijekom fakulteta, od televizije pa sve do glume. Mislim da je bitno tijekom školovanja imati puno prakse i rada pa će mi se vjerojatno sada lakše otvoriti vrata za ozbiljnije plaćeni posao.

S kakvim ste se problemima susreli do sada u procesu traženja posla? Kako ste ih riješili?

To Vam sve ovisi od osobe do osobe. Niti jedna osoba s invaliditetom nije ista. Kao što sam Vam prije već rekao, već imam određene godine iskustva u poslovima komunikacije, voditeljstva itd. Što se tiče poslodavaca i nadređenih osoba tu im vi morate reći svoje mogućnosti, želje i nastojati ih u komunikaciji upustiti i upoznati s vlastitim stanjem pa onda komunikacija i daljnji rad budu puno produktivniji i bolji.

Imate li kakve aktivnosti izvana fakulteta? Odakle motivacija i jeste li ostvarili neki poseban uspjeh?

S obzirom na svoje aktivnosti na Fakultetu političkih znanosti i na Dramskoj akademiji, nemam baš prevelike mogućnosti za slobodno vrijeme. Trenutno ono što me okupira to je izrada diplomskog rada, film i predstava. Dokumentarni film pod radnim nazivom „Od snova do stvarnosti“ očekuje se tijekom 10. mjeseca ove godine u kinu Europa. Još za sada uređujem emisiju na Z1 televiziji pod nazivom „Isti smo“ za osobe s cerebralnom paralizom. Od uspjeha moram spomenuti da sam na preddiplomskom studiju dobio rektorovu nagradu za predstavu „Politika  djela tijela“ .

Poslovni dnevnik uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava organizira društveno odgovorni projekt "Iskustvo zlata vrijedi 2014." te u suradnji s partnerima-poslodavcima omogućuje studentima s invaliditetom, koji se prijave na natječaj, radnu praksu s eventualnom kasnijom mogućnošću zapošljavanja. Na natječaj se mogu prijaviti svi redovni studenti s invaliditetom, bez obzira koji fakultet pohađaju. Prijave na natječaj traju od 14. travnja do 15. lipnja 2014. godine.  Na natječaj se možete prijaviti ovdje. Više o projektu Iskustvo zlata vrijedi doznajte na www.poslovni.hr/iskustvo-zlata-vrijedi.

Komentirajte prvi

New Report

Close