Vrh vodnoga vala prošao pored Vukovara, u opasnosti Ilok

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2013. u 11:09
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na tom dijelu obrane od poplava ima nekoliko kuća koje se nalaze u nebranjenom području kao i objekt šumarije ali će i taj dio biti pokušan obranjen, kažu u Hrvatskim vodama.

Vodostaj Dunava kod Vukovara tijekom današnjeg jutra počeo je opadati što je najbolji pokazatelj da je vrh vodnoga vala prošao pored Vukovara i da se uputio prema Iloku i izvan granica Hrvatske, javlja VLM.

– Vrh vodnoga vala kod Vukovara bio je u subotu u popodnevnim satima kada je dosegao 725 centimetra što je drugi najveći vodostaj Dunava u povijesti. Danas u 10 sati vodostaj je iznosio 723 centimetra. Prema našim pokazateljima vodostaji Dunava u cijeloj Hrvatskoj, osim na području grada Iloka, su u padu. Kod Batine je sa 766 centimetara pao na 749, kod Aljmaša s 812 na 906 i tako redom. Raste još samo kod Iloka gdje je jučer iznosio 721 centimetar, a danas u 10 sati 726. Danas tijekom dana vrh vodnoga vala proći će i pored Iloka. Očekujemo da će tamo vodostaj narasti još par centimetara, ali će to biti osjetno manji vodostaj od 750 centimetara koliko je iznosio 2006 godine, rekao je direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić. 

Dodao je da su Hrvatske vode i na području Iloka učinile sve u svojoj moći da se grad obrani te da niti tamo ne očekuju većih problema. Na tom dijelu obrane od poplava ima nekoliko kuća koje se nalaze u nebranjenom području kao i objekt šumarije ali će i taj dio biti pokušan obranjen.

– Dobra vijest je i da je Drava počela padati i da je Dunav više ne tiska u njeno korito. Ove godine imali smo zapravo najviše problema s Dravom. Situacija u Donjem gradu je pod kontrolom kao i u vikend naselju Karašica. Možemo za ovaj vodni val, u nogometnom žargonu, reći da igramo produžetke. Odigrali smo odlično 90 minuta, rezultat je u našu korist i sad igramo sudačku nadoknadu od tri minute gdje moramo biti iznimno oprezni jer je protivnik veoma opasan i nepredvidiv, istakao je Kukić.

U obranu od poplava na području Vukovarsko – srijemske i Osječko – baranjske županije ugrađeno je oko 350.000 vreća s pijeskom u zečje nasipe kao i oko dva kilometra boks barijera. U radovima je sudjelovalo oko tisuću ljudi. Prema procjenama tijekom poslijepodnevnih sati vrh vodnoga vala će doći do Iloka. Očekuje se da ovako visoki vodostaji potraju još 2-3 dana poslije čega bi oni trebali početi padati. Za očekivati je da će se Dunav u svoje korito vratiti za desetak dana. Poslije toga odmah se započinje sa radovima na izgradnji nasipa kod Vukovara koji bi u budućnosti trebali spriječiti ovakve slike i opasnosti po ljude i njihovu imovinu. Za nasip u naslju Budžak je već osigurana građevinska dozvola kao i potrebna sredstva. U tijeku je i ishođenje lokacijske dozvole za nasip na otoku sportova. Kukić kaže kako će sa prolaskom opasnosti Hrvatske vode krenuti i sa izračunom utrošenih sredstava u ovogodišnje obrane od poplava.

– Koliko god to novca bilo mislim da je to nula. Kažem to misleći na to koliko je štete spriječeno da se napravi. Ljudima je spašena imovina, a zadovoljan je i ministar Slavko Linić kojemu smo uštedjeli milijarde kuna. Veliku ulogu u svemu ovome imao je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je organizirao sve ove radove i aktivnosti, zaključio je Kukić.

Komentirajte prvi

New Report

Close