Vrdoljaku prehrambeni i drvni sektor nevažni za gospodarstvo

Autor: Božica Babić , 09. rujan 2014. u 22:00
Proteklih tjedana održano je nekoliko sastanaka, ali suradnici ministra poljoprivrede nisu oborili 'zacementirano' Vrdoljakovo stajalište/M. Lukunić/PIXSELL

Odbijaju se argumenti suradnika Tihomira Jakovine.

O industrijskoj strategiji do 2020. Vlada po prijedlogu ministra Vrdoljaka raspravlja u četvrtak iako se  Jakovina tome i dalje protivi.

Točno je, ministar Ivan Vrdoljak industrijsku strategiju ponovo šalje Vladi na usvajanje, ali bez izmjena koje bi za nas bile prihvatljive. I dalje se protivimo odluci Ministarstva gospodarstva koje inzistira da prehrambeni i drvoprerađivački sektor u novi strateški dokument ne uvrsti kao pokretače gospodarskog razvoja za razdoblje do 2020., već ih je gurnulo u niži rang, među takozvane čuvare radnih mjesta. Potvrdio nam je to jučer visoki izvor u Ministarstvu poljoprivrede dodavši kako će jedna od točaka o kojoj će se u četvrtak raspravljati na sjednici Vlade biti i industrijska strategija. Koliko su nezadovoljni postupanjem ministra Vrdoljaka, dodaje naš izvor, možda najbolje svjedoči podatak da su strategiju već pet puta skidali sa sjednica Vlade.

Pucanj u prazno
Premda je proteklih tjedana održano nekoliko radnih sastanaka na kojima su suradnici ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine brojnim argumentima pokušali oboriti zacementirano stajalište ministra Vrdoljaka i autora strategije Tomislava Radoša,  da prehrambena i drvna industrija ne zaslužuju biti pokretači to im nije uspjelo. Štoviše, Radoš je u međuvremenu promoviran iz ministrova savjetnika u njegovoa pomoćnika.Nova industrijska strategija zapravo je tek jedna od brojnih točaka kojom koalicijski partneri, SDP i HNS, ilustriraju međusobno "pripetavanje" nadmoći. Na samom početku preuzimanja vlasti odmah su podijelili resore. Tako se svako malo međusobno "drže na nišanu" čvrsto braneći očekivanja pojedinaca iz vlastitih stranaka ili poduzetnika bliskih njihovom političkom miljeu. Istodobno, čini se, na zaštitu nacionalnih interesa i opću dobrobit ostatka stanovništva gledaju kao sporedne sitnice na koje ne vrijedi gubiti satnicu koju im porezni obveznici skupo plaćaju.

Zanemareni sektor
Iako je proizvodnja hrane na globalnoj sceni pa tako i unutar okvira Europse unije "top" sektor, a u Hrvatskoj se iskazala kao najžilavija grupacija uspješno prebrodivši sve zamke tranzicije, za Vrdoljaka i Radoša to nije dovoljan razlog. Taj dvojac prehrambenu industriju apsolutno ne vidi kao potencijal, premda bi uz pravu logistiku države u kratkom roku mogla povući i snažniji razvoj poljoprivrede te time udvostručiti efekte od kojih bi benefite imalo ne samo domaće tržište već bi se osnažio i izvoz.Drvna industrija je pak ovakvom odlukom posebno oštro kažnjena. Jedina sirovina koju Hrvatska ima u obilju, kako u količinama tako i u vrhunskoj kakvoći, upravo je drvo. Umjesto da slijedi primjer Poljske ili Turske, koje svojim proizvođačima u drvnom sektoru daju snažne financijske i ostale "injekcije" kako bi ih učinili što konkurentnijima, Hrvatska svoje tržište prepušta stranim trgovcima.  

Komentari (10)
Pogledajte sve

hrvatska-tone

ni-droga-ni-prostitucija-ne-mogu-povecati-hrvatski-bdp

potvrdjen-pad-od-08-posto

SDP+HNS Kukuriku Vlada i uz drogu i prostituciju nisu u stanju povečati BDP već 12. kvartal !

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-tone-ni-droga-ni-prostitucija-ne-mogu-povecati-hrvatski-bdp-potvrdjen-pad-od-08-posto/770501.aspx

Oprosti im Bože , ovi pojma nemaju što čine našoj Domovini. Nažalost ovako suhoparne nemaštovite mjere guraju nas u još dublje ekonomske i gospodarske probleme. U ovako složenim ekonomskim i gospodarskim uvjetima pojedinac više nesmije odlučivati a niti donositi ključne poteze.

S poštovanjem

i ja se slažem sa vrdoljakom i kol lukicom, prehrambena i drvna ind. svakako imaju potencijala za daljnji razvoj i definitivno nisu nevažne za gospodarstvo kako to naslov navodi, međutim strategijom industrijskog razvoja se donose mijere kojima će se potakniti grane privrede koja imaju kumulativne potencijale rasta što tradicionalne ind. kao drvne i prehrambene teško da mogu ostvariti stoga su i svrstane u red stabilnih i žilavih indusstrija tj. čuvara radnih mjesta


Tu je Vrdoljak u pravu. Drvna i prehrambena industrija ne mogu više rasti niti mogu brzo rati. Jedino tehnološka industrija može brzo rasti, bez obzira dal se radi o IT, strojarstvu il farmaciji….
Potpuno netočno te dvije industrije mogu rasti u stotinama posto,domaća prehrambena industrija i proizvodnja skoro pa uništena na račun uvoza,trećina poljoprivrednog zamljišta se neobrađuje.Drvna industrija ne stoji mnogo bolje ,sirovina se izvozi a gotov proizvod se uvozi,ovdje ima mnogo potencijala i jako puno novih radnih mjesta.

New Report

Close