Vrdoljak: Uskoro će doći rezultati vladinih mjera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2014. u 08:30
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U okruženju imamo nekoliko zemalja koje su daleko lošije od Hrvatske što ne znači da nam ne treba biti bolje i bit će bolje i rezultati svega što radimo će uskoro doći, ustvrdio je Vrdoljak.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sinoć je ocijenio kako stanje u hrvatskom gospodarstvu i zemlji sigurno nije dobro te da fali optimizma, gospodarske aktivnosti, novih investicija i zapošljavanja te da se mora popraviti investicijsko okruženje, no da će rezultati svega što vlada u tom smjeru čini uskoro doći.

Vrdoljak je, gostujući u "Dnevniku 3" Hrvatske televizije istaknuo da se na tome radi već godinu dana, podsjetivši da je donesen Zakon o strateškim investicijama, zakon o poboljšanju investicijske klime.

Na novinarski upit kako je biti ministar gospodarstva u zemlji koju je britanski "The Econimist" svrstao među deset zemalja s najgorim gospodarstvima svijeta u 2014., Vrdoljak je rekao kako te podatke treba uzeti s rezervom i da vjerojatno ne uključuju zemlje Trećega svijeta. "Sve reforme koje radimo trebale su biti brže i željeli smo da budu brže i vjerujemo da će rezultati neizostavno doći, ali to nije razlog da Hrvatska bude među deset najlošijih zemalja svijeta. U okruženju imamo nekoliko zemalja koje su daleko lošije od Hrvatske što ne znači da nam ne treba biti bolje i bit će bolje i rezultati svega što radimo će uskoro doći", ustvrdio je Vrdoljak.

Upitan kolika će biti cijena benzina nakon povećanja trošarina kako bi se smanjio proračunski deficit, Vrdoljak je rekao kako se radi o paketu mjera koje vlada treba usvojiti i da bi bilo neozbiljno prejudicirati koja od predloženih mjera će biti usvojene. Vrdoljak nije želio decidirano odgovoriti nalaze li se u tom paketu u trošarina na naftne derivate. Otklonio je mogućnost da u paketu mjera bude i porez na drugi dohodak, rekavši kako je to "udar na srednju klasu".

U vezi nastavka pregovora s MOL-om oko upravljačkih prava u INI najavio je da će idući tjedan poslati pismo za sljedeći krug pregovora koji će biti kroz nekoliko tjedana. Ekspertne skupine pripremaju dokumentaciju za te pregovore i obavile su nekoliko sastanaka.

Imamo problem s dobivanjem informacija i nekoliko puta su kolege iz MOL-a neistinito obavještavale javnost na način da smo dolazili do nekih podataka do kojih nismo mogli doći mjesecima, tvrdi Vrdoljak.

Mislim da bismo trebali manje komunicirati kroz javnost, nego na pregovarački način za stolom i da INA mora biti regionalni lider i vertikalno integrirana hrvatska tvrtka te da se dogovorimo oko strateških ciljeva. Hrvatska vlada kao 49-postotni vlasnik mora imati model i način kontrole i upravljanja, kako hrvatski plin koji INA proizvodi, ne bi u trenucima nestašice završio na na nekom trećem tržištu. I to zato što bi to u nekom trenutku mogao biti interes INE koji se ne poklapa s interesom hrvatskih građana i industrije. Stoga ćemo inzistrirati na promjeni modela upravljanja INOM i na novom sastanku očekujem da će kolege iz MOL-a doći s konkretnim prijedlogom, konačan još nismo dobili, rekao je Vrdoljak.

Upitan ostaje li na čelu pregovaračkog tima, Vrdoljak je odgovorio da čitava vlada ima jedinstven stav o INI, što znači da se mora popraviti situacija i ozbiljno iskomunicirati s MOL-om o novom načinu upravljanja koji mora biti u skladu s hrvatskim zakonima.

Komentari (13)
Pogledajte sve

lega, ne lupetaj, prije ćemo Godota dočekati

skromnog intelekta kao i ostali likovi koji vladaju u RH. Nema nam pomoći dok se ne po(maknu)

kulic-oni-poput-vesne-pusic-koji-govore-da-nam-je-bolje-u-eu-nemaju-nikakvog-morala-ili-etike

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/119516-kulic-oni-poput-vesne-pusic-koji-govore-da-nam-je-bolje-u-eu-nemaju-nikakvog-morala-ili-etike.html

I svizac će zamotati čokoladu ….. ili misli da je uništenje RH blizu!?

New Report

Close