Vrdoljak: Sredinom srpnja prvi koncesijski natječaj za istraživanje nafte u Slavoniji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. lipanj 2014. u 16:04
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Vrdoljak je pojasnio da nije bilo moguće odjednom objaviti natječaj za cijeli kopneni dio pa će sredinom srpnja najprije biti otvoren prvi koncesijski natječaj za kopneni, slavonski dio, odnosno za područje Dravskog bazena.

Potpredsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je govorio o mogućnostima eksplotacije nafte u kontinentalnom dijelu Hrvatske i ponovio da su potencijali na kopnu isti ili bolji nego u Jadranu te najavio da će sredinom srpnja biti otvoren prvi koncesijski natječaj za istraživanja u kopnenom dijelu Hrvatske.

Vrdoljak je pojasnio da nije bilo moguće odjednom objaviti natječaj za cijeli kopneni dio pa će sredinom srpnja najprije biti otvoren prvi koncesijski natječaj za kopneni, slavonski dio, odnosno za područje Dravskog bazena.

"Krajem godine trebao bi biti objavljen drugi natječaj za sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku, a počelo se raditi i na prikupljanju podataka za treći dio, za najmanje istraženo područje Dinarida, koje bi trebalo biti na natječaju do 2015.", rekao je Vrdoljak i istaknuo kako se sve to čini da bismo "osigurali naftu za sebe, a plina i više od toga".

Upitan o LNG terminalu na Krku, Vrdoljak je odgovorio da je 'prošla' studija utjecaja na okoliš i da se sad radi na lokacijskoj dozvoli te da se priprema dokumentacija gdje je LNG terminal dio klastera koji podrazumijeva evakuacijske plinovode prema Sloveniji i Italiji i interkonekcije prema Mađarskoj, Sloveniji i Austriji.

"Želja nam je da se taj projekt financira kao projekt od zajedničkog interesa", rekao je i dodao da mora biti "održiv i realan".

Na upit o dolasku predstavnika Gazproma u Hrvatsku, Vrdoljak je rekao da je incijativa i poziv kolegama iz Gazproma, koliko zna, došla iz ureda Predsjednika RH Ive Josipovića i da će se Vlada s tom inicijativom i sastankom sigurno uskladiti. Dodao je i kako smatra da će puno važnije biti informacije o rezultatima sastanka nego da se o njemu kalkulira već u samoj najavi.

Potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, zajedno s drugim čelnicima stranke, danas sudjeluje na 5. regionalnom sastanku jačanja stranke koji se u Kraljevici održava za Istarsko-primorsko-goransko-ličko-senjski regionalni savez HNS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close