Vrdoljak: Prisutnost uglednih američkih tvrtki na Brown forumu govori da se stvari ipak mijenjaju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2014. u 13:00
Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Ulagački potencijal 36 projekata u energetici, koji su u raznim fazama izvedbe, je devet milijardi eura, rekao je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u izjavi za novinare za vrijeme Brown foruma o budućnosti energetike u jugoistočnoj Europi.

 Ulagački potencijal 36 projekata u energetici, koji su u raznim fazama izvedbe, je devet milijardi eura, rekao je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u izjavi za novinare za vrijeme Brown foruma o budućnosti energetike u jugoistočnoj Europi.

Vrdoljak kaže kako se radi o investicijama Plinacroa, HEP-a i Janafa, a riječ je većinom o dugoročnim investicijama. Pritom je spomenuo novi blok Termoelektrane Plomin, za koju se ponude očekuju do kraja travnja, termoelektranu na plin u Osijeku, za koju se očekuje raspisivanje natječaja prije ljeta, te LNG terminal na Krku.

To su projekti koji ne mogu trajati kraće od četiri-pet godina, ali treba ih što prije otpočeti, kaže Vrdoljak.

Osvrćući se na kritike bivšeg šefa Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paula Vandorena iznijete na današnjem forumu, prema kojima Hrvatska hitno mora popraviti investicijsku klimu, Vrdoljak odgovara da prisutnost uglednih američkih tvrtki na Brown forumu govori da se stvari ipak mijenjaju.

Spomenuo je primjer Plive, čiji je vlasnik Teva u Hrvatskoj otvorila Centar financijskih aktivnosti za europske lokacije, što, smatra Vrdoljak, pokazuje da je u Hrvatskoj naišla na dobre uvjete.

Što se tiče aukcije plina koji Inina tvrtka prirodni plin nije povukla iz skladišta Okoli, rekao je da je to regulatorno pitanje na koje ne smije utjecati.

Zamoljen za komentar Ininih tvrdnji da bi aukcija mogla dovesti do skuplje preprodaje plina građanima, odgovorio je da Uprava Ine očito imala namjeru poskupjeti plin. Kako bi to spriječila, Vlada je od 1. travnja opskrbu građana plinom prebacila na HEP, kaže Vrdoljak.

Dodaje da je tvrtka (Prirodni plin) koja je na domaćem plinu zarađivala ekstra dobit, stalno prikazivana kao gubitaš, a da Vlada nije mogli vjerovali gubitašu da može i dalje raditi s gubicima, a da ne zatraži poskupljenje plina.

"Regulatorno smo dodijelili posao HEP-u i iskontrolirali cijenu i na taj način sprječili ideju Uprave i vlasnika Ine da građanima poskupe plin", kaže Vrdoljak.

Dodaje da plin neće poskupjeti, a da se u perspektivi, uz odrađen planirani posao u energetici, može očekivati njegovo pojeftinjenje.

Vrdoljak smatra da je Ina previsokom cijenom plina dovela u velike probleme kutinsku Petrokemiju, jer je domaći plin, koji u proizvodnji košta 60 lipa po prostornom metru, Petrokemiji prodavala za tri kune.

Komentari (3)
Pogledajte sve

a kad dođu Marsovci!

Neš ti ulagača.

vrdoljak, laprdalo par excellence. katastrofa od ministra, katastrofa.

Ma što nisi bubnuo 50 milijardi Eura. Prvo su dolazili šeici, pa rusi, pa sad nafta i konačno amerikanci. Što je slijedeće? Valjda novi izbori.

New Report

Close