Hrvatskim šumama uzeta prodaja drva putem javnih dražbi

Autor: Božica Babić , 26. ožujak 2014. u 14:05
Ministri će ubuduće morati intenzivno surađivati po pitanju drvne sirovine/ Patrik Macek/PIXSELL

Kupce će birati Ministarstvo gospodarstva, dok agrarnom resoru ostaje vođenje papirologije.

Ministar gospodarstva ubuduće će se baviti i prodajom drvne sirovine. Otkriva to uredba Vlade, usvojena 13. veljače, o dražbi određenih drvnih sortimenata. Ministar Ivan Vrdoljak na dugu listu svojih obveza dodao je tako dražbe za prodaju drvne sirovine i to ne samo u vlasništvu države nego i one iz privatnih šuma.

Kako stoji u tekstu uredbe, sudionici dražbe koji ne budu zadovoljni ishodom "prigovor izjavljuju ministru nadležnom za gospodarstvo u roku 15 dana od dostave odluke o odabiru, a ministar u roku od osam dana odlučuje o prigovoru." Tko pak ne bude zadovoljan "presudom" ministra ostaje mu pokrenuti upravni spor. Uredba o dražbi drvne sirovine nije novotarija, posljednju je 2009. kao potpredsjednica Vlade potpisala Jadranka Kosor. Međutim, svih proteklih godina dražbe su se provodile u okviru Hrvatskih šuma i resornog Ministarstva poljoprivrede. U povjerenstvu koje je provodilo dražbu u pravilu su bili samo zaposlenici Hrvatskih šuma, pravne i komercijalne struke i za tu svoju aktivnost, tvrde nam upućeni, nikada nisu dobili ni kunu naknade. Povjerenstvo po novoj uredbi imenuje ministar gospodarstva i to po modelu da su predsjednik i jedan član zaposlenici Ministarstva gospodarstva, a ostali članovi su (po jedan) iz ministarstava poljoprivrede i financija-carinske uprave te iz Hrvatskih šuma.

 

250tisuća

tona drvne mase se troši samo na proizvodnju peleta

I neće navodno volontirati, za svaku dražbu honorar će iznositi 1000 kuna. Po uredbi iz 2009. prednost pri odabiru najpovoljnije ponude imao je ponuditelj s najvišom ponuđenom cijenom, bonitetom i najboljim uvjetima plaćanja po ovoj koju će provoditi Vrdoljakovo ministarstvo ostala je samo "najviša ponuđena cijena." Bivša uredba odnosila se samo na drvnu sirovinu Hrvatskih šuma, u novoj su uključene i šume u privatnom portfelju uz naravno uvjet da njihovi vlasnici tako odluče.

Vrlo zanimljiv je i detalj što Hrvatskim šumama i dalje ostaje velika obveza vođenja cjelovita administrativnog postupka. Od inventure u šumskom prostoru, konkretnog utvrđivanja vrste i količine drvnih sortimenata koji će biti ponuđeni na nadmetanju preko objave oglasa u dnevnom tisku o terminima dražbi kako za vlastitu sirovinu tako i onu iz privatnih šuma do pripreme objedinjene dokumentacije sa svim odgovarajućim činjenicama po provedenom nadmetanju. Ministarstvo gospodarstva sebi prisvaja finalni čin, odnosno odabir kupaca te postupak prigovora o čemu presuđuje isključivo ministar gospodarstva.    Tijekom 2013. na dražbi namijenjenoj domaćem tržištu prodano je 760 tisuća prostornih metara drvne sirovine, a na međunarodnoj licitaciji još 480 tisuća što je 25 posto od ukupno prodane drvne sirovine prošle godine. Po starom modelu dražbe su se održavale na tjednojm ili najdulje mjesečnom nivou. Ove godine curi već drugi mjesec bez ijedne dražbe i ne zna se kada će prva biti organizirana, a drvna sirovina propada.

Najugroženiji su bukva i grab, vrste koje brzo gube na kvaliteti pa bi se moglo dogoditi da znatne količine uskoro završe na otpadu, a Hrvatske šume ostanu bez planiranog prihoda. Na dražbama se, doznajemo neslužbeno, cijena znala uvećati i do 60 posto pa su u velikoj mjeri popravljale "krvnu sliku" financija Hrvatskih šuma. U toj tvrtki upravo se završava nova sistematizacija i prema prvim projekcijama moglo bi biti ugašeno najmanje 300 radnih mjesta, a zaposlenici strahuju da ovakvo rješenje s dražbama može donijeti gubitak u poslovanju.   Što je bilo presudno za ovakav obrat da se umjesto Ministarstva poljoprivrede Ministarstvo gospodarstva počne baviti i problematikom tko će kupiti drvnu sirovinu?

 

60posto

veća cijena drvne sirovine postiže se na javnim dražbama

Upućenim kuloarima kolaju dvije verzije. Prema jednoj osnovni je argument bio taj da je ministar Jakovina mjerodavan za drvnu sirovinu dok ona raste u državnoj šumi. Kako je trgovinski sektor pod "skutima" ministra gospodarstva, čim drvo postane trupac namijenjen prodaji za njega je odgovoran Vrdoljak kao resorni ministar. Prema drugom tumačenju šuška se kako je vjerojatno riječ o određenom trgovanju među koalicijskim partnerima. Kontrola i nadzor energetskog sektora u nadležnosti je Vrdoljakova ministarstva, a proizvodnja energije iz biljne mase, konkretno peleta iz drvne sječke, postao je unosan biznis. Instalirano je već kapaciteta za godišnju potrošnju 250 tisuća tona pa ministar želi imati bolji nadzor.Ovakvo loptanje s dražbama apsolutno nije preslika prakse iz Europske unije, na što se najčešće znaju pozivati hrvatski političari pravdajući neke svoje apsurdne odluke, upozorava jedan sugovornik uz uvjet anonimnosti te ističe kako se apsolutno radi o političkoj trgovini HNS-a i SDP-a iz razloga znanih samo tom dvojcu. Hrvatske šume već trpe štetu, to se znalo i prije usvajanja uredbe, a hoće li očekivani gubitak postati argument za novi val otkaza pokazat će sljedeći mjeseci.

MINGO

'Nema suštinskih promjena'

Dražba kao poseban oblik prodaje robe, odnosno obavljanja djelatnosti trgovine propisana je odredbama Zakona o trgovini kao i obveza Vlade Republike Hrvatske da na prijedlog ministra nadležnog za trgovinu propiše uvjete za organiziranje dražbe, odgovorili su iz Ministarstva gospodarstva navodeći da usvojene izmjene nisu suštinski mijenjale smisao Uredbe. Smatraju potrebnim, kažu dalje, istaknuti činjenice – da je struktura šuma iznimno kvalitetna te da je gotovo 78 % šuma i šumskog zemljišta u državnom vlasništvu što ukazuju na neprocjenjiv ekološki i gospodarski kapital i iznimnu prednost Hrvatske u europskom prostoru što opravdava interes i potrebu uređenja predmetnog područja na nacionalnoj razini.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Najbolje da otpustimo sve ljude iz Min, pa nek sav posao preuzme Ministar osobno…kada je tako stručan! 😀

nevjerojatno da kod nas nešto tako jednostavno kao aukcija drva (ili bilo čega drugog) se ne može normalno organizirati nago sve kompliciraju do besvjesti i onda se čude golemoj korupciji kao prvoj posljedici takvih modela upravljanja…treba samo vidjeti kako jedna ogromna zemlja kao SAD savršeno funkcionira na modelima aukcije uz min troškove i min papirologije…ali ‘neee to je truli kapitalistički zapad mi možemo bolje’

Jadna ti majka kad to Vrdoljak preuzme. Dosad sve što je preuzeo nije išlo najbolje. Ne da se…Građevina down….pa otišao u gospodarstvo isto down…down..tražio naftu i plin u Jadranu isto down….sad se uhvatio drva….više je ovaj poslova radio u 2 godine nego jedan čovjek za cijeli život. Ma nema on pojma o ničemu, profesionalni lazljivac i licemjer…Jako dobro istreniran..

New Report

Close